Как да управляваме страха и негативните емоции?

3072
Как да управляваме страха и негативните емоции?
Снимка: iStock/Guliver

Страхът е една от шестте основни емоции, заедно с радост, изненада, тъга, гняв и отвращение.

Въпреки че обикновено класифицираме някои емоции като отрицателни, а други като положителни, в действителност всички те са добри, т.е. че всяка от тях има своя собствена полезност. Те ни предоставят информация за ситуацията, в която се намираме. Това, което се случва е, че често сме склонни да избягаме или да се борим срещу онези, които не са приятни, сред които е страхът. Следователно тези емоции не се управляват, като по този начин стават по-мощни от всякога, превръщайки се в истински капани, в които оставаме заплетени.

Номофобия: Страх да останеш без мобилен телефон

Номофобия е дума, която идва от английски и се отнася до чувството на болка, тревожност или ирационален страх, което се изпитва, когато...

Стъпки за излизане от негативните емоции

Ще ви разкажа за някой полезни стъпки, за да научите как да се измъкнете от тях.

Първата стъпка в ученето да управлявате страха е да осъзнаете, че той не е враг, а съюзник. Когато се научим да го гледаме с други очи, нашето възприятие за него също се променя. Той не е враг, защото е ценен пратеник, който идва да достави конкретна информация: информира, че преживяваме ситуация на риск, на опасност и следователно трябва да намерим необходимите ресурси да се справим с него.

След като разберете, че тази емоция е там за да ви защити, а не да ви навреди, затворете очи за няколко минути и поемете няколко дълбоки вдишвания. С други думи, прекарайте няколко мига вдишвайки страха си, усещайки го както в тялото, така и в ума си. Слушайте дълбоко себе си, обърнете внимание на частта от тялото си, където го усещате най-много и наблюдавайте мислите, които го хранят.

Как да преодолеете страха от изоставяне и несигурността

Страховете се отключват предимно още в детството от преживени стресови ситуации, сериозни травми и т.н., но могат да се отразят след дъ...

След като осъзнаете това, направете упражнението да наблюдавате мислите по същия начин, по който бихте наблюдавали движещи се в небето облаци, носени от вятъра, виждайки как променят формата си и се отдалечават все по-далеч. След това възобновете контакт с дъха си, сложете ръце на корема си и забележете как коремът ви се подува и изпуска, докато въздухът се движи навътре и навън.

Вижте физическото усещане, което страхът произвежда във вас. Може да почувствате буца в стомаха или гърлото. Добре, продължете да дишате и придайте на това усещане форма, тежест, движение и цвят. Можете да го визуализирате например, сякаш е тежка черна топка в стомаха. Много добре, сега визуализирайте същата тежка черна топка, която малко по малко докато дишате отслабва, променя цвета си и постепенно изчезва с малки кръгови движения.Приемайте този цвят, който толкова най-много ви отпуска...докато изчезне.

Сега, след като сте погледнали страха си в лицето, успели сте и сте се успокоили, можете да започнете една много красива работа, която се състои в свързването със страха и показването му чрез рисуване. Не е нужно да сте художник, всъщност не става въпрос за рисуване на картина или получаване на някакъв художествен резултат, а просто за свързване с емозиата си.

Не забравяйте, че символичното е много мощно послание за несъзнаваното и именно там се случват най-мощните промени.

Къща с привидения показа как реагират хората на заплаха

Разширени зеници, изпотяване и учестено сърцебиене са някои от физиологичните реакции, които изпитват хората, когато са изправени пред ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com