На коя река се намира забележителният водопад Виктория?

3244
На коя река се намира забележителният водопад Виктория?
Снимка: Getty Images/Guliver

Може да сте недолюбвали часовете по география в училище, но това далеч не означава, че не обичате пътешествията, нали? А всяко пътешествие е разходка по картата на света, възможност да се докоснем до чудесата, тайните, загадките и красотата му, до онези кътчета, които спират дъха ни и където оставяме частички от сърцата си завинаги.

Светът е пълен със забележителности, с късчета жива история, с природни чудеса, с красота, която не може да нарисува и ръката на най-бележития художник. Едно от тези чудеса на природата е забележителният водопад Виктория, чиято мощ и магическа сила не могат да бъдат описани с думи, защото са създадени от майката природа не за слова, а за съпреживяване и сливане с нея, за урок колко величествена е тя и колко дребни на фона ѝ сме ние – хората.

Водопадът е едно от местата, които задължително трябва да посетите, ако определяте себе си като пътешественик. Накъде се отправяме ли? За да открием дестинацията, за която стягаме куфарите, първо трябва да научим на коя река се намира забележителният водопад Виктория.

На коя река се намира забележителният водопад Виктория?

Отправяме се към горещите страни, точно на време за предстоящите минусови температури – пътуваме към африканските държави Замбия и Зимбабве. Там ще се потопим в магията на водопад или по-скоро на група водопади, носещи името Виктория, намиращи се на река Замбези.

Местните наричат водопада „гърмящ дим“, което на техния език изглежда така – Mosi-oa-Tunya и причината е повече от очевидна, както ще се убедите, посещавайки водопада – на десетки километри разстояние се вижда облак мъгла над водопада, облак, отразяващ мощта му, възхитителната сила на природата, а шумът му е оглушителен и се чува на 40 километра от него. Съвременното име на водопада, с което е популярен – Виктория – е свързано с това на английската кралица и му е дадено от откривателя му шотландския мисионер Дейвид Ливингстън през 1855 година.

Търсейки търговски път към източноафриканския бряг, Дейвид открива едно от чудесата на Африка, нейната с право считана за най-значима природна забележителност. Вероятно местните, заселвали се тук много-много по-рано – още през 1 век – в даден момент са открили гърмящото гърло на водопада сред иначе спокойната и гладка река, но тъй като няма писмени извори за подобно откритие за официален откривател и кръстник на Виктория се сочи имено Дейвид Ливингстън, който намира водопада за толкова царствен и величествен, че му дава кралско име,каквото наистина заслужава.

С какво впечатлява водопадът Виктория?

По-любопитно от това на коя река се намира забележителният водопад Виктория е защо е именно толкова забележителен и защо е сочен като най-важната и популярна забележителност, изваяна от майката природа, в целия африкански континент. Причините за това са много и сред тях са:

  • Големите водопади, какъвто е Виктория, се отличават с това, че преди водопада се усеща, че наближава такъв, тъй като реката постепенно набира скорост. Що се отнася за Виктория, то нещата не изглеждат така. Изведнъж и само за миг гладката като тепсия река се спуска отвесно надолу, без нищо да намеква дори за стихията, която предстои.
  • В сравнение с мощния Ниагарски водопад, за който няма как да не сте чували, Виктория е двоен и като широчина – цели 1708 м., и като височина на падащия стремително и право надолу воден стълб. Водопадът Виктория се счита за най-големия по всички критерии водопади на света.
  • За разлика от другите водопади, които имат езеро, събиращо падащите води, тук такова, което да поема над 500-те милиона литра вода, падащи всяка минута, няма.
  • Водопадът и земите около него са част от два не по-малко забележителни национални парка на територията на Африка.
  • Пръските от водопада се издигат на 400 метра и оросяват гората до него.
  • Водопадът с кралско име е обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, едно от Седемте природни чудеса на света и една от най-популярните туристически забележителности на земята.

Събудихме ли пътешественика във вас? В началото на годината правите своите планове и рисувате мечтите си, нали? Точното време е да включите този грандиозен водопад и магическата Африка в плановете за предстоящите 366 дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 факта за жените в Северна Корея, заради които животът ви ще изглежда като приказка

Проучване разкрива опасностите, които крият приложения за проследяване на менструация

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Как се пише: ранглиста или ранклиста?

7 упражнения, които ще направят всяка жена богиня в леглото

Защо в Япония не пият вода по време на хранене?

6 модни навика, които ви карат да изглеждате като момиче от бедно семейство

Защо китайските мъже обичат да показват корема си на публични места?

Каква е разликата между резене и копър?

Подходящи ли са за диета доматите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно