Най-бързите и ефективни 5 метода за размекване на масло до стайна температура

5015
Най-бързите и ефективни 5 метода за размекване на масло до стайна температура
Снимка: iStock/Guliver

Маслото е един от най-използваните продукти в кулинарията днес. Предпочитано е като здравословно мазнина, когато с него не се прекалява. Почти всяко домакинство съхранява в хладилника си бучка масло. За да се готви с него обаче, често се налага то да бъде размекнато. Понякога забравяме да го вадим от хладилника преди готвене, а за да омекне естествено, са му необходими от половин до един час. Едва ли има домакиня, която да разполага с излишно време да чака маслото да се размекне. Това обаче е важно, особено ако ще приготвяте сладкиш с него.

Маслото трябва да е меко, за да може да се разбие по-лесно с крема сирене, сметана или яйца на пухкав крем, който може да се ползва за торти, сладкиши и други печива. Доказано е, че най-добрата температура на маслото е между 18 и 22 градуса. Тогава то се маже лесно, с него може да се намазняват повърхност, разбива се по-лесно също. А дали има начин да ускорите процеса на омекване на маслото? – Всъщност за цели 5!

Стъклен съд – затоплете чаша или друг стъклен съд и поставете маслото в него. Може също така да го захлупите с него, ако е чаша. Важно е маслото да не се допира до съда, за да не се втечни много бързо. Достатъчно е стъкленият съд да бъде леко топъл, за да може маслото да поеме от неговата температура и да омекне до приемлива степен, идеална за приготвяне на кремове, сладкиши и намазняване на съдове.

На парченца – за да омекне маслото по-бързо, след като го извадите от хладилника, го нарежете на по-малки парченца. Така ще достигне стайна температура по-бързо и ще почне да омеква за нула време. Така ще можете да намазните тавата или тигана, а и да сложите колкото количество ви е необходимо за печивото, което ще приготвяте.

На ренде – ако сте пъхнали маслото във фризера, то ще бъде много студено и твърдо. За да го направите по-бързо годно за употреба, го настържете на ренде. Раздробявайки го на малки части, ще помогнете на стайната температура да достигне по-бързо до него и да го размекне.

В микровълнова печка – класическият начин за размекване на масло – просто го пъхнете за секунди в микровълновата печка. Разделете маслото на части, сложете го в купа. Добавете в микровълновата чаша вода заедно с купата с маслото, за да може водата да направи така, че маслото да омекне, но да не се втечнява. Пуснете за секунди и се насладете на перфектния резултат.

В торбичка – извадете студеното масло то хладилника и го приберете в обикновено пликче или торбичка. След това с точилка или с ръце го сплескайте. Намачкването му ще помогне за разтопяването му. Това е много хитър трик за омекване на маслото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com