Най-добрите филми за Първото и Второто българско царство, които да гледате отново

7969
Най-добрите филми за Първото и Второто българско царство, които да гледате отново

Както знаете скоро излезе сериалът "Войната на буквите", който разглежда периода в края на управлението на Симеон Велики и наследяването на престола от неговия син Петър I. Лентата няма претенции за историческа точност и за това свидетелстват доста разминавания с добре познати факти от миналото и детайли в поведението, костюмите и обстановката. Независимо какво е мнението ви за филма, то трябва да кажем, че е позитивно, че въобще такава продукция вижда бял свят. Ако сте жадни за още качествено българско кино, то можете да гледате още някои знакови филми за Първото и Второто българско царство: 

Хан Аспарух

Безспорно най-мащабната продукция от подобен тип (а може би и въобще) в цялата история на родното кино. Самата история е разделена в три части: Фанагория, Преселението и Земя завинаги. Филмът е от 1981-ва година, а негов режисьор е Людмил Стайков. Сценарият пише Вера Мутафчиева. Стойко Пеев завинаги ще бъде запомнен в своята роля на Хан Аспарух, а в лентата се появяват знаменити актьори като Васил Михайлов (играе хан Кубрат), Йосеф Сърчеджиев (играе Константин IV-ти) и Джоко Росич (играе Ичергубоила). Историята проследява разпадането на Велика България, пътят на Аспаруховите българи и създаването на Дунавска България. 

Сватбите на Йоан Асен

Апостол Карамитев влиза в ролята на най-успешния български цар след Симеон Велики, който отново извежда България на три морета. Филмът предхожда "Хан Аспарух" и излиза през 1975-та година. Превръща се в класика на българското кино. Сюжетът разказва историята на двамата братя Асен и Александър, които са бегълци от кралския двор след смъртта на Цар Калоян и завръщането на Асен в България като законен владетел, както и годините на неговото управление. За жалост по време на снимките Апостол Карамитев си отива от този свят и се налага Коста Цонев, който преди това е играл ролята на неговия брат Александър да поеме и ролята на Йоан Асен. Абсолютно задължителен филм за всички любители на българското кино. 

Борис I

Този филм излиза през 1985-та година, а в ролята на владетеля влиза Стефан Данаилов. Историята има две части - Покръстването и Слово за буквите. Както името подсказва, в първата става дума за приемането на християнската вяра, а във втората - за идването на учениците на Кирил и Методий и утвърждаването и разпространението на славянобългарската писменост в българското царство. Във филма участват и други големи български актьори като Коста Цонев, Борис Луканов, Анета Петровска и много други. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com