Най-кратката война – познайте колко трае?

6935
Най-кратката война – познайте колко трае?
Снимка: Getty Images / Guliver

Най-кратката война в историята заема заслужено място със своята продължителност в книгата на рекорди на Гинес. Знаете ли колко е продължителността й?

Войната се води между Занзибар и Великобритания през 1896 година и остава в историята със своята продължителност от едва… 38 минути (40 и дори 45 минути според други източници, като разликата идва от различното с няколко минути време, в което британските кораби посочват като прекратяване на огъня). Въпреки че най-кратката война в световната история е с тази малка продължителност, тя взима значителен брой жертви за своите 38 минути – 570 убити войници от Занзибар и един ранен британец. Тоест всяка минута от тази най-кратка война е отнела 15 човешки живота. Любопитно ли ви е да научите повече за нея?

Защо започва войната между Занзибар и Великобритания през 1896 г.?

Както войната, така и предисторията ѝ е кратка. Най-кратката война се води на 27 август 1896 г., а причините за нея възникват само 2 дни по-рано – на 25 август 1986 година със смъртта на Хамад ибн Тувайни – султан на Занзибар. Тъй като отношенията му с британците били великолепни, те смятали да сложат след смъртта му свой избраник, за да запазят доброто сътрудничество. Халид ибн Баргаш – братовчед на починалия султан – обаче имал други намерения. Чрез  преврат той завзема властта в Занзибар. За да запази тази взета своеволно власт, събира своя армия, наброяващи около 2800-3000 души – хора от занзибарската войска, военни и цивилни, с която армия да защитава себе си, двореца си и своята еднолично взета власт.

Британците реагират очаквано негативно на случващото се и на самопровъзгласилия се султан и отправят ултиматум да се предаде. След отказа на Халид и след изтичане на ултиматума въоръжените сили на британците откриват огън срещу двореца на султана. Така в 9 часа сутринта на 27 август започва най-кратката война в историята.

Първият изстрел на канонерката „Траш“ попада в занзибарско 12-фунтово оръдие. Занзибар отвръща на удара 5 минути по-късно с единствения си кораб, който обаче е незабавно потопен от британците и техния крайцер Сейнт Джордж. Моряците на Занзибар се предават и биват спасени от издавяне. Виждайки неприятното развитие на ситуацията войниците и султана бягат от двореца, който бързо е заплашен от сриване до основи. Притеснени и в суматохата, те пропускат да свалят знамето и британците разбират това като продължаване на бойните действия и отказ на султана да се предаде и да се откаже от властта. Минути по-късно случаен снаряд от британците уцелва и сваля флага, с което е обявена капитулацията на занзибарците и е край на най-кратката война в историята, завършила с пълна победа на британците. Краят на най-кратката война е само 38 минути след началото ѝ, като жертвите са само сред занзибарците. Единственият пострадал британец е съвсем леко ранен. Назначен е нов (одобрен от Империята) султан на Занзибар още следобед на същия ден.

Самият султан успява да се измъкне от британците. Заловен е през 1916 година в Дар ес-Салаам, където се укривал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com