Най-разпростренните митове за петък, 13-и

2915
Най-разпростренните митове за петък, 13-и
Снимка: Bessi /Pixabay

Петък, 13-и, често всява страх, паника и безпокойство у повечето хора, които са свикнали да вярват в суеверия. За някои обаче това е просто един обикновен ден като всички останали. Но нека да ви разкажем кои са най-разпространените митове, свързани с този мистичен ден – петък, 13-и.

Нека започнем с нещо положително. Например италианците вярват, че числото 13 всъщност е късметлийско. Не се знае с точност защо, кога и как петък, 13-и, реално е започнал да се свързва с нещастието и лошия късмет. Има предположения, че тези суеверия според някои документи датират още от поне над хиляда години преди Христа.

Суеверията за петък 13-ти - защо и с какво е опасен

Много хора се страхуват от петък 13-ти, вярвайки, че този ден е изпълнен с много проблеми и неприятности. За тази дата има много суевер...

Например в древния Вавилон номер 13 не се е вписвал в списъка със закони. Някои от първите текстове за митовете и фатализма на това число са написани още през седемстотната година преди Христа, където Хезиод, който бил гръцки поет по онова време, споменава тринадесетия ден в календара като носещ нещастия и беди.

Един много разпространен мит от безброй години наред е този, че ако 13 на брой души се хранят заедно на една маса, то един от тях може да умре в рамките на годината. Най-вероятно този мит е породен от Тайната вечеря, която е описвана в Евангелието. Според писанията, предателят Юда  е бил именно 13-ия гост на масата и на другия ден, който се смята, че се падал петък, Исус бил разпнат.

Историята разказва и за френския крал Филип Четвърти, който през 1307 година, на 13 октомври, дава заповед за извършването на масови арести на хиляди рицари тамплиери, които се смятали за свещеници по онова време. Те били оковани на вериги и обвинени в жестокости и богохулство. Били подложени на ужасни мъчения, за да ги накарат да се признаят за виновни. Мнозина от тях загивали по време на изтезанията, а останалите били изгорени на клада. Пореди тези причини през вековете напред датата, свързана с петък, 13-о число, се смята за фатална.

Организация на име Клуб 13 се появява през 1881 година, опитваща се да разбули митовете към страха и фатализма на числото 13. Тя се състояла от 13 на брой членове, разсипващи сол, което и до днес се смята, че носи лош късмет и нещастия. На петък, 13-и, много болнични отделения отказват извършването на планови операции, а в някои хотелски комплекси няма стаи, които да са номерирени с числото 13. В някои градове пък няма улици с 13-и номер.

Петък 13-ти - как да се подготвим

Утре е петък, 13-ти и като се има предвид, че извънредното положение заради коронавируса бе обявено на 13 март (петък)... може би има н...

Всички знаем и за совалката "Аполо 13", която не успяла да кацне на Луната и космонавтите не могли да изпълнят целта на своя полет. Много голяма част от небостъргачите също нямат тринадесети етаж.

И все пак не бива да се подлагаме и ние на тези фатални вярвания и суеверия. Можем да оборим митовете за числото 13, като например се научим да го приемаме за късметлийско такова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо някога трепетликата е била смятана за прокълнато дърво - ще се учудите

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com