X
 
 

Най-скъпата подправка в света завладя Родопите

15308 0
photo of Най-скъпата подправка в света завладя Родопите
Снимка: iStock/Guliver
Най-скъпата подправка в света, шафранът, вече се отглежда и в Кърджалийско. Въпреки всеобщото схващане, че грижите за него са трудоемки, това съвсем не е така, твърди Нермин Исмаил от село Глухар, която вече трета година отглежда шафрановия минзухар и дори увеличава посевите си, разказва 24rodopi.com.

Причината е високото качество на това нетипично за нашата страна цвете.

Чужденци се учат от българския опит в отглеждането на шафран

Въпреки че е ново за България, производството на шафран у нас се доказва като много успешно и вече дори служи за пример на други държав...

Подкрепа, да замени отглеждането на трайни насаждения като овошки с шафран, ѝ дава председателят на Асоциацията на производителите на шафран в България — Хасан Тахиров. Той от години говори за това, че тук в планинските райони красивото лилаво цвете може да замени доскорошната прехрана на хората тук — тютюна.

В райони като Кърджали се работи усилено шафранът да стане основно препитание, още повече, че е доста доходоносно.

В подкрепа на това предстои пътуване на български производители, начело с Хасан Тахиров, до Иран, страната с най-голямо производство на шафран в света. Там родните земеделци ще почерпят опит не само за отглеждането, а и за обработването му. Това би донесло още по-големи печалби за родните производители, които тепърва се учат да отглеждат ценното цвете.

Шафрановият минзухар е доста непретенциозен за отглеждане, но все пак изисква подходящи условия. Най-важното е почвата да е достатъчно отцедлива, така че да не загине луковицата от твърде много влага. Ниските температури не са от толкова голямо значение и тънките листа на цветето продължават да растат и през зимата и изсъхват чак напролет. Тогава растенията изпадат в покой докъм октомври-ноември, когато листата избуяват наново и се появяват първите цветове.

Храните, които не трябва да комбинирате

Случвало ли ви се е да ви е толкова вкусно, че дори вече да сте се нахранили да не можете да спрете да си похапвате, понеже сте си сгот...

Шафран се отглежда на доста обширна територия и в много страни – от Португалия до Кашмир в Индия, а най-северните насаждения за добив на подправката са в Швейцария и Австрия. В Африка един от най-сериозните производители на шафран е Мароко, където се отглеждат много растения. Шафранът е пренесен дори в Австралия и в Северна Америка. Най-прочут обаче, си остава шафранът, който идва от Испания и Ла Манча.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...