Най-важното хранене за деня: Ето как да закусите правилно

19117
Най-важното хранене за деня: Ето как да закусите правилно
Снимка: iStock

Ще ви разкажем за пет основни продукта и интересни комбинации с тях за вашата сутрешна закуска, за да бъде тя засищаща, здравословна и вкусна.

Зърнена каша

Чудесен вариант за начало на деня. Зърнените каши са богати на фибри, витамини и микроелементи, които “зареждат” с енергия.  Въпреки това, има много ползи в елдата, ориза, булгура и просото. Напоследък все по-популярна е кашата от киноа. Киноата върви добре с горски плодове, плодове и кисело мляко. В неподсладената версия можете да добавите зеленчуци и постно месо към кашата.

Лекар разкри защо НЕ трябва да ядете кисело мляко на закуска

Яйца

Истински склад за витамини. Съдържащият се в жълтъка летицин подобрява паметта, лутеинът подобрява зрението, а холинът се бори с рака. В допълнение, яйцата съдържат голямо количество протеин, което ви позволява да забравите за чувството на глад за дълго време. Например, уникално пържено яйце с билки върху пита хляб или бъркани яйца с бекон, изпечен на кифличка, не само ще зарадва стомаха, но и ще повдигне настроението ви. Малко вероятно е някой да откаже нежен омлет с морски дарове сутрин. А пошираните яйца върху хрупкав препечен хляб със зеленчуци и билки ще събудят апетита и на най-охранения човек.

Сандвичи

Хубавото им е, че не отнема много време за приготвяне. Като пълнеж можете да използвате всичко, което е в хладилника: зеленчуци, месо, риба, плодове. Накратко, сложете каквото ви душа иска. Не забравяйте за зелените, колкото повече, толкова по-добре. Премахва канцерогените от тялото и подобрява храносмилането. По-добре изберете пълнозърнест хляб, той е полезен за червата. Топли сандвичи със сирене, пилешки гърди, зеленчуци; риба - с масло, сьомга и магданоз. Сладки сандвичи със сладко от банан и ябълка или много екзотични с целина, фъстъчено масло и стафиди. Какво още ви трябва?

Млечни продукти

Отлично решение за лесна и здравословна закуска. Те са богати на протеини и калций. Съдържат и полезни пребиотични бактерии, които подобряват чревната микрофлора. За ситост можете да добавите ядки, горски плодове, сушени плодове, фурми и мюсли към кисело мляко, кефир или извара. Какво по-хубаво от сутрешен коктейл от гръцко кисело мляко с бадеми и малини или извара със смокини и портокали. Това е не само вкусно, но и питателно. И най-важното, ще ви даде сили до обяд. По-добре е да използвате мед като естествен подсладител. Има защитни свойства и укрепва имунната система.

Сутрешна напитка

Последните проучвания на американски учени установиха, че прясно изцеденият портокалов сок е най-здравословен. Съдържа най-много вещества, укрепващи имунната система. Но чаят и кафето също са приемливи - къде щяхме да бъдем без тях? Благодарение на съдържанието на кофеин, те са чудесен начин да се ободрите в началото на деня. Въпреки това, не трябва да злоупотребявате с тези напитки: прекомерната консумация вреди на функционирането на сърцето и кръвоносните съдове. Какаото активира мозъчната дейност, дава сила и помага в борбата с депресията.

Родопска закуска по стара рецепта – пригответе я сами

Как да си сготвим вкусна закуска?

Ако не сте свикнали с обилна закуска, тогава ферментиралите млечни продукти са това, с което трябва да започнете деня. Те съдържат много хранителни вещества, които осигуряват енергия. Особено си струва да се обърне внимание на изварата и гръцкото кисело мляко. Те се усвояват добре от организма, засищат много и са вкусни в комбинация със сушени плодове, ядки и горски плодове. Добри са и различните млечни и плодови смутита. Те се приготвят бързо и лесно и не отстъпват по стойност на пълноценната закуска.

Закуската е много важна, а правилната закуска е двойно по-важна. Ако чувствате, че не сте гладни сутрин, опитайте да изпиете чаша чиста вода с няколко капки лимон 20 минути преди хранене. Апетитът със сигурност ще дойде. Диетолозите казват, че можете да ядете абсолютно всичко преди обяд. Натрупаните калории със сигурност ще бъдат изгорени през работния ден. Ето защо, сутрин можете спокойно да се поглезите с десерти. Виенски вафли с шоколад, чийзкейкове със сладко, палачинки с бита сметана и плодове и дори вкусни кроасани и понички ще бъдат чудесно допълнение към закуската.           

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com