Родопска закуска по стара рецепта – пригответе я сами

26160
Родопска закуска по стара рецепта – пригответе я сами
Снимка: iStock

Родопите не са само планина, скътала в пазвите си тайни и загадки, стари традиции и обичаи, история за тежки съдби и величие. Родопите не са само място, което, веднъж посетили, ще остане в сърцето ви завинаги. Родопите са преживяване, изпълнено със спиращи дъха панорами, закърмено със звука на гайди и народни песни, аромат на вековни борови гори и родопски ястия, завладяващи небцето.

Родопската кухня е част от културата и традициите на тази част от страната ни, тя надхвърля обикновеното хапване и разказва истории чрез храната. Катмите, пататникът, родопският клин, родопската закуска са само малка част от кулинарните изкушения, ароматът на които ви връща в Родопите – техния дом.

От споменатите вкусотии най-малко известна е т.нар. родопска закуска, чувайки името на която повечето хора очакват тестено изкушение, замесено от златните ръце на баба, и прясно изпечено. Ще ви изненадаме – изкушаващата Родопска закуска всъщност далеч не е закуска, а чудесно допълнение към обяда или вечерята. Вижте какво представлява тя.

ТОП рецепта за супа топчета с пресен магданоз

Родопска закуска – или когато името не пресъздава характера

Родопската закуска не е закуска, а популярна не само у нас, а и на Балканите разядка, наричана още родопска топенка или топеница. Няма нищо общо с тестените вкусотии, сервирани за закуска в тази вълшебна планина и обикновено дори не изисква термична обработка.

Приготвя се бързо и лесно само от няколко продукти, които в недалечното минало са били основна храна на населението, отглеждащо стада в Родопите – извара и чесън. Чесънът и лукът, както и млякото и млечните продукти, известни с ползите си за здравето днес, са били основна храна на родопчани, тъй като са си ги произвеждали сами в бедните години, и са намерили място в народните приказки, в разказите на именитите ни творци, в бита и културата.

Ако добавите към тях сметана или масло и подправки, ще получите вкусна, апетитна разядка, която може да се сервира преди обяда или вечерята, но носи звучното име Родопска закуска. Винаги може да я намажете и на препечена филийка, докато се наслаждавате на родопските изгреви, разбира се, и да я направите част от закуската си.

Неустоими пържени кюфтета по цариградски

Родопска закуска по стара рецепта – пригответе я сами. Необходими съставки

Старата рецепта за Родопска закуска не съдържа сметана сред съставките, а масло. Прясното краве сирене и изварата са основните протеини в оригиналната рецепта. Присъства и щедро разнообразие от подправки, които правят тази топенка наистина апетитна. За да си я приготвите сами, ще са ви нужни:

  • 300 гр. извара,
  • 300 гр. сирене, краве, като е важно да не е имитиращ продукт, да е с високо качество, а най-добре – да е домашно. Няма как да постигнете вкуса на Родопите и да се докоснете до тайните им със сирене, направено от палмово масло, така че изберете този продукт, както и изварата, наистина прецизно и внимателно.
  • 2-3 скилидки чесън,
  • 4 лъжици олио,
  • 100 гр. краве масло, като и тук важи препоръката за сиренето – търсете високо качество или домашно производство, за да се докоснете до вкуса на Родопите,
  • подправки – червен пипер, пушен, черен пипер, сол, чубрица, магданоз.

Родопска закуска – приготвяне стъпка по стъпка

1. Първото, което трябва  да направите, за да си забъркате тази вкусна топенка, позната като Родопска закуска, е да натрошите сиренето и да го разбъркате с изварата. Бъркайте на ръка, баба ви е нямала миксер, а и с миксер няма да постигнете желания резултат.

2.       Прибавете към смесените сирене и извара подправките без червения пипер и магданоза, който не е и задължителна подправка – черен пипер, чубрица, чесън, най-добре пресован, сол на вкус, като внимавате с нея – ако сиренето е солено, възможно е изобщо да не се нуждаете от сол. Пробвайте, преди да посолите.

3.       В някои рецепти олиото се добавя, без да е загрято, а масло липсва. Настоящата изисква термична обработка на олиото и маслото. В подходящ съд сложете да се разтопи на котлона маслото, като прибавите и олиото към него. Когато мазнината се сгорещи, към нея се добавя червеният пипер, разбърква се за 30-тина секунди и веднага горещото ароматно масло се излива върху сместа от сирене, извара и подправки, която приготвихте.

4.       Може да охладите, но може да поднесете тази Родопска закуска и гореща на масата.

Родопската закуска е винаги най-вкусна, когато се консумира на фона на китната снага на Родопите, имайте го предвид. Да ви е вкусно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Как се овкусява агнешкото месо за Великден?

Как се приготвя традиционната великденска питка?

Мек и пухкав козунак - 2 тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Не сте яли по-вкусно постно брауни

Вкусен тутманик от тефтера на баба

Дали това е най-вкусната агнешка супа? Пробвайте и кажете!

Тази марината за агнешко ще го направи изключително крехко!

Селска баница за мързеливи домакини

Тази постна мусака е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com