Напитката, достъпна за всички, може да предотврати сърдечна недостатъчност

13099
Напитката, достъпна за всички, може да предотврати сърдечна недостатъчност
Снимка: iStock/Guliver

Скорошно проучване установи, че пиенето на достатъчно течности с течение на времето е в състояние да намали и дори предотврати тежки проблеми със сърцето.

Препоръките за дневен прием на вода варират в диапазона от 1,6-2,1 л. за дамите и 2-3 л  за господата. Въпреки това, според изследванията, много хора дори не достигат до минимума. Точен показател за хидратацията на организма е нивото на натрий в кръвта: когато хората пият по-малко от нормата, се увеличава концентрацията му , пише уебсайтът EurekAlert. След това тялото започва да пести вода чрез активиране на процеси, които водят до сърдечни проблеми.

Учените са проучили дали концентрацията на натрий в кръвта в средна възраст влияе върху появата на сърдечни проблеми след 25 години. Изследователите също така разгледаха връзката между недостатъчния прием на течности и удебеляването на стените на лявата камера на сърцето (хипертрофия), което е предшественик на сърдечна недостатъчност. В проучването са участвали 15 792 души на възраст от 44 до 66 години.

Участниците обособили четири групи въз основа на нивата на натрий в кръвта. След 25 години се определя делът на хората във всяка група, които развиват тежки сърдечни проблеми.

Резултатите показват, че по-високите концентрации на натрий са свързани както със сърдечна недостатъчност, така и с хипертрофия на лявата камера.  В допълнение, установяването, че нивата на натрий над 142 mmol / L увеличават риска от сърдечни странични ефекти, може да помогне за предотвратяване на заболяване. Такъв показател е в нормалните граници и не е отклонение в лабораторните изследвания, но лекарите могат да го вземат предвид и да препоръчат на такива хора да пият повече, каза изследователят.

Най -добрата напитка за поддържане на тялото ви хидратирана е обикновената вода. Какви напитки са сравними по полза с водата, казват експерти.

Зеленчукови сокове

Зеленчуците имат по-малко захар от плодовете, така че сокът от тях е по-предпочитан. Зеленчуците могат да се комбинират помежду си за най-добър вкус и ползи за здравето.

Плодови сокове.

Плодовете имат различни уникални свойства. Соковете обаче не се препоръчват да заменят пресните плодове, тъй като те осигуряват на организма фибри. Плодовите сокове също имат минус - калорично съдържание. Ако цял портокал съдържа 45 калории, то чаша портокалов сок има 110 калории.

Смути.

Те съчетават полезните свойства на плодовете и млечните продукти. Няма нужда да добавяте захар към смутито, за да запазите ползите от напитката.

Чай и запарки.

По своите свойства на чайовете практически не се различават от водата, но съдържат стимулиращото вещество теин, чиято консумация трябва да бъде дозирана. Предпочитат се билкови настойки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com