Не е вярно, че възрастните са по-щастливи от младите

4514
Не е вярно, че възрастните са по-щастливи от младите
Снимка: Gettyimages

Възрастните хора не са по-щастливи от младите. Това са установили психолози за 15 години изучаване на симптомите на депресия при хора между 65 и 103 години. Изследването е публикувано в сп. Psychology and Aging.

По-рано се смяташе, че възрастните се чувстват по-щастливи от младите. Но в предишни изследвания са взели участие хора на възраст до 85 години.

10-те съвета за здраве и щастие от дъщерята на Петър Димков

За да живеем добре, трябва да се чувстваме добре. Здравето е най-основният елемент, без който щастието ни няма как да е пълно. Лили Дим...

Учени от университетите на Канада, Великобритания, Германия и Австралия наблюдавали в продължение на 15 години психологическото състояние на повече от 2000 души на възраст между 65 и 103 години. На първо място били проверявани възрастовите изменения, депресивните симптоми, както и половите различия в проявата на признаци на депресия.

Резултатите от изследването показали, че след 65 години недоволството от живота отново продължава да се усилва, като в случая с жените този процес започва по-рано.

Но при мъжете той протича по-бързо и към 80 години половите разлики се изглаждат. Освен това психолозите твърдят, че депресията в напреднала възраст е пряко свързана със здравословното състояние и със степента на физическа активност. А рязкото снижаване на нивото на удовлетвореност от живота може да говори за приближаване на смъртта, твърдят психолозите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com