Не пийте кафе, преди да отидете да пазарувате - ще похарчите повече

1561
Не пийте кафе, преди да отидете да пазарувате - ще похарчите повече
Снимка: iStock

Трендът е да се придържате към празничния си бюджет.

Особено по празниците сключването на големи сделки и спазването на бюджет са ключови. Има много начини да направите това, но един от по-малко известните е да избягвате кафето, преди да отидете в мола. Защо? Защото кафето, което ви дава енергия да пазарувате, докато не изпаднете в несвяст, също ви кара да харчите повече. Ново изследване свързва пиенето на кафе с кофеин преди пазаруване със значителни преразходи.

Проучване на дребно

Скорошно проучване изследва как консумацията на кофеин влияе върху навиците за харчене. В проучването изследователски екип от Университета на Южна Флорида проведе четири експеримента: три от тях са в магазини за търговия на дребно и един експеримент онлайн. За експериментите машина за еспресо беше поставена на входовете на търговски дестинации: два национални магазина за домашни стоки във Франция и един универсален магазин в Испания. Във всеки от трите експеримента на приблизително на 300 купувачи е предложена безплатна напитка, когато влязат в магазина. Половината от участниците получили чаши, съдържащи кафе с кофеин, докато останалите чаши били пълни с безкофеиново кафе или вода. Участниците са консумирали напитката си преди да пазаруват и след това са споделили списъците си с изследователите.

Как да се предпазим от измами при пазаруване в е-магазини по празниците?

Оказва се, че купувачите, които са избрали кафе с кофеин, са купили повече артикули и са похарчили повече пари от тези, които са избрали кафе без кофеин или вода. Купувачите, които пият кофеин, също купуват повече несъществени артикули - неща като ароматизирани свещи и аромати - в сравнение с други групи. Изследователите не са открили значителна разлика между двете групи с практични покупки като кошници за съхранение и кухненски прибори.

Експериментът за онлайн пазаруване даде подобни резултати.

Водещият автор Дипаян Бисуас, д-р, разкрива защо приемът на кофеин преди пазаруване води до по-голям шанс за спонтанно харчене . „Кофеинът, като мощен стимулант, освобождава допамин в мозъка, който възбужда ума и тялото. Това води до по-високо енергийно състояние, което от своя страна засилва импулсивността и намалява самоконтрола,” обяснява д-р Бисуас в прессъобщение.

Няколко съвета за по-добро и бързо пазаруване

Неща, които трябва да имате предвид при това изследване

Пълното проучване описва средната възраст и пол на участниците за всеки експеримент. Въпреки че авторите не очертават ограниченията на изследването, разграничението между корелация и причинно-следствена връзка е важно тук и проблем, който трябва да бъде разгледан в бъдещи проучвания. Фактът, че участниците в проучването избират своята напитка (в сравнение с произволно дадена една от трите опции за напитки) показва пристрастие при избора и възможно объркващо пристрастие, което може да изкриви данните и да предложи връзка, която не съществува.

Какво означава това за вас?

Проучването е напомняне да имате предвид какво мотивира вашите покупки. „Въпреки че приемът на умерени количества кофеин може да има положителни ползи за здравето, може да има непредвидени последици от приемането на кофеин по време на пазаруване“, отбелязва д-р Бисуас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно