Неразкритите мистерии за живота и Вселената

3552
Неразкритите мистерии за живота и Вселената
Снимка: Luminas Art / Pixabay

Няколко неща, които знаем за Вселената: тя е безкрайна, осеяна е с черни дупки и мисленето за нея може направо да претовари мозъка ви. И едно от онези неща, които не знаем: как започва. Дори иначе всезнаещият Стивън Уилям Хокинг, доктор, теоретичен физик, космолог и директор на изследванията в Центъра за теоретична космология в Кеймбридж, Англия, не е бил сигурен. Някои блестящи умове се чудят дали изобщо е имало начало, или винаги е било там.

Какво иска да ви каже Вселената, ако постоянно виждате тези числа

Какво се случва вътре в черна дупка

Има ли Бог предел на възможностите?

Моника Грейди е професор по планетология и космическа наука в британския Open University, която често води тематични лекции за широката...

Черните дупки са места в космоса, където гравитацията е толкова силна, че дори светлината не може да избяга, така че никой никога не е бил в състояние да каже какво се случва вътре в черна дупка. Въпреки това д-р Хокинг теоретизира, че вместо да се съхранява в дълбоките лапи на черна дупка, информацията от „вътре“ в черна дупка всъщност остава извън нея (в „хоризонта на събитията“) и следователно е теоретично достъпна. Разбира се, тъй като хоризонтът на събитията е извън черната дупка, самата теория е парадокс.

Съдбата на Вселената

Точно както учените не са разбрали как е започнала Вселената, те не са разбрали как ще свърши. Те знаят, че животът на земята не може да продължи вечно, защото животът на земята се поддържа от слънцето, което, както всички звезди, в крайна сметка ще умре. И те наистина знаят, че Вселената ще свърши, но как ще се случи това зависи от много неизвестни (включително формата на Вселената, нейната плътност и количеството тъмна материя в нея).

Как започва животът?

Тук говорим за живота, а не само за човешкия живот. Има недостиг на научни спекулации и непрекъснато се появяват нови открития за това как основните градивни елементи на живота биха могли да бъдат генерирани в първични условия или доставени на Земята от космоса. И не е като учените дори да се споразумеят коя област на науката ще даде отговора или дали науката е дори там, където трябва да търсим.

Физици опровергаха съществуването на паралелни вселени

Институтът за фундаментални въпроси (FQXi) е публикувал доклад на своите изследователи, който предполага, че разумният живот в нашата В...

Великите египетски пирамиди

Построени между 2589 и 2504 г. пр. н. е., египетските пирамиди биха били чудо на инженерството и физиката, дори ако са били построени днес. И така, как тези древни хора, живеещи в древната пустиня, са го направили? Има законни учени, които вярват, че извънземни от друга планета трябва да са замесени. Други учени смятат, че отговорът се крие в рампи, мокър пясък и макари. Това, което знаем е, че не знаем.

Пирамидите в Египет НЕ са най-великите пирамиди на земята

Какви са тези странни радиосигнали от Космоса?

Някъде „там,“ нещо прави доста шум. Учените са наблюдавали огромни взривове на радиовълни, идващи от три милиарда светлинни години разстояние (въз основа на невероятно сложни изчисления). Хората обичат да вярват, че са от напреднала извънземна цивилизация и тази хипотеза не е била изключена изцяло от изследователите от Breakthrough Listen, програма за научни изследвания, посветена на намирането на доказателства за интелигентен живот във Вселената. Но никой не знае и има много други хипотези, включително тези, включващи черни дупки и умиращи звезди.

Защо спим?

Скоро ще видим НЛО, твърди харвардски професор

Скандално известният астрофизик от Харвард Ави Льоб казва в интервю за The Guardian, че може би след няколко месеца ще видим първото до...

Знаем, че човешкото тяло се регулира от цикъл сън-будност. Знаем, че прекарваме почти една трета от живота си в сън. Знаем, че телата ни се възстановяват по време на сън. Знаем, че сънуваме по време на сън. Ние знаем многото начини, по които сънят влияе на телата ни. Но не всички живи организми се нуждаят от сън. Тогава защо го правим? Една обещаваща теория е, че сънят играе основна роля в пластичността на мозъка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com