Никога не бива да убивате стоножка в къщата си! Ето защо

12309
Никога не бива да убивате стоножка в къщата си! Ето защо
Снимка: iStock

Домът е място, където често срещаме нежелани пълзящи животинки. На никой от вас не му е приятно да се сблъсква с подобни твари, но те са нормални обитатели на всяко жилище, което има дава благоприятна среда за храна и размножаване.

Забелязвате с ужас стоножка в дома си? Не бързайте да я удряте с чехъла. Тази неприятна гадинка има своите ползи за вашия дом.

Преодолейте първоначалния страх, успокойте се и оставете стоножката жива. Със сигурност видът на малката твар е отблъскващ и ви кара с ужас да бягате далеч. Изключително неприятно е да я забележите в кухнята или между съдовете за храна. Но запазете самообладание и оставате животинката на мира. Ще ви разкажем с какво е полезна и защо не бива да я убивате. Със сигурност ще останете изненадани от нейните полезни характеристики.

Ползи от стоножката

Стоножката обича места, в които се задържа влага. Ето защо често ще я откриете в банята или във влажни помещения. Нейното продълговато тяло е допълнено от 30 крачета, които успешно я предпазват от други твари. Това, което я прави полезна, е умението и да улавя буболечки и паяци, с които се храни. Малката твар ще ви спаси от неприятна среща с пълзящи животинки.

Знаете ли, че стоножката има постоянен апетит? Любимата й храна са неприятните хлебарки, които често се разхождат в кухнята, мравките, мухите, ужасните паяци и дървеници. Това ще ви помогне да се отървете от малките насекоми и буболечки, които разнасят болести навсякъде в дома ви.

Как да се избавим от хлебарките? С помощта на канела

Няма нужда да я отглеждате като домашен любимец и да изпитвате постоянен страх. Използвайте малко бурканче, за да я хванете и я оставете свободно навън. Стоножката обича места с влажни листа, които й служат за храна. Там тя ще продължи да живее и няма да притеснява никого. А, за да предотвратите повторната й поява у дома, поддържайте нормално ниво на влага във всяко помещение на дома си. Обърнете специално внимание на банята и мазето, където влажността е висока.

Стоножката със сигурност може да ви стресне по някакъв начин, ако не харесвате подобни "гадинки", но тя е безобидна. Не може да ви нарани. Малките размери дават възможност да се провира навсякъде и може да ви изненада по всяко време. Ако я сравним с паяците или мухите, тази малка твар не е преносител на болестотворни бактерии и не може да навреди на здравето ви. Това прави стоножката полезен обитател на дома ви. Оставете я да се разходи за известно време и се постарайте внимателно да я изнесете навън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Как да запазите лимоните свежи за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com