Никога не изхвърляйте утайката от сутрешното кафе!

24016
Никога не изхвърляйте утайката от сутрешното кафе!
Снимка: iStock/Guliver

Ароматът на кафе често се оказва първото хубаво нещо за деня. Обикновено ставаме и по навик приготвяме кафето, след което, също по навик, изхвърляме утайката. Знаете ли за колко много неща можете да я използвате обаче? В нея се съдържат ценни вещества и елементи, които могат да намерят приложения в най-различни неща. Няма да успеете да изброим всички, но поне ще ви дадем начален старт. Ето 5 приложения на утайката от сутрешното кафе, за които не знаехте досега.

Подхранва растенията – утайката от кафе е чудесна тор за цветята. Тя обогатява почвата с калий и фосфор, помага за дренажа и задържа влагата, което въздейства положително на вашите красиви цветя.

Разкриха защо кафето кара хората да тичат до тоалетната (ВИДЕО)

Във видеоклип, който се разпространява в интернет, специалисти от Американското дружество на химиците обясняват слабителния ефект на об...

Освежете дървените мебели – може да ви звучи странно, но благодарение на тъмния си цвят утайката от кафе може да ви помогне да замаскирате драскотини или наранявания по дървените мебели. Или пък за цялостно освежаване, ако са по-стари. Нанесете утайка върху желаната мебел, оставете за 10 минути, избършете с чиста кърпа.

Почиства упорити петна от мазнина – знаем, че най-трудно се почистват мазнина съдове за готвене. Често ги оставяме да стоят накиснати с препарат по цяла нощ, а после търкаме безнадеждно загорелите остатъци и мазни петна. Спестете си това време, като сипете утайка от кафе в мазната тава или тенджера. Изчакайте няколко минути и после изтъркайте с телче, измийте с гъба и съдът ще стане като нов.

Чудесна марината за месо – тук вероятно ще ви изненадаме най-много. Ключовият момент е да използвате подсладена утайка. Натъркайте хубаво парче свинско или говеждо месо. Оставете да се маринова за няколко минути и пригответе по желание. Месото ще има невероятен вкус, който ще ви накара винаги да си правите първо кафе преди да започнете да готвите.

Премахва неприятните миризми – от хладилника и от ръцете. Знаете как, когато режете лук например, колкото и да миете ръцете си, миризмата вероятно ще се задържи цял ден. Освен ако не измиете ръцете си с утайка от кафе. Вземете малко количество и разтъркайте по дланите и пръстите си. Миризмата ще изчезне. Поставете утайката в хладилника в подходящ съд, за да премахне лошия аромат от продуктите или от сготвени ястия, които съхранявате вътре. Няма да се затрудни изобщо.

Този навик за пиене на кафе може да удължи живота ви

Ако сте от хората, които са свикнали да започват деня си с чаша кафе или чай, със сигурност ще ви е интересно да научите за това открит...

Смятаме, че имате цели 5 основателни причини, поради които от утре да запазите утайката от кафето си, докато решите за какво точно да я използвате. Ще се убедите в ползите от този натурален продукт още след първата употреба, независимо от целта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com