Няколко цитата от "Малкият принц" показват защо тази книга е велика

40187
Няколко цитата от "Малкият принц" показват защо тази книга е велика

Една от любимите книжки от нашето детство, към която непрекъснато се връщаме и до днес.

Ако е вредно растение, още щом проличи, че е вредно, трябва да се изскубне.

В повествованието на Екзюпери планетата – това е душата, вътрешния мир на човека, а тревата – неговите лоши мисли, постъпки и навици. От семената на „ вредното растение” трябва да се отървем незабавно, докато тя не е пуснала корени, не е станала черта от характера и не е разрушила личността.

Ако искам да видя пеперуди, трябва да изтърпя две-три гъсеници

Някой хора са ни неприятни, „хлъзгави” и гъвкави като гъсеници. Но това не означава, че вътре в тях те нямат нищо прекрасно. Възможно е те просто да търсят своя път и някога да се превърнат в прекрасни пеперуди. Трябва да сме по-търпеливи към недостатъците на околните и да умеем да виждаме прекрасното даже в нелицеприятното.

Цитати от "Малкият принц"

Издателска къща „Хермес“ пуска на пазара луксозно издание на „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент Екзюпери. Вечна...

Не знаех какво още да му кажа. Чувствувах се съвсем несръчен.

Не знаех как да стигна до него, как да му стана близък…Толкова е загадъчна страната на сълзите… Да съчувстваш на чуждата болка, искрено и деликатно е трудно. Почти така както да поискаш прошка, когато си обидил някого.

Всички думи изглеждат ненужни и неправилни.

„Страната на сълзите” е действително непостижима. Най-важното е да не се отучим да съпреживяваме, да не станете коравосърдечен, отвивайки поредния неподатлив болт. Всички възрастни хора са били най-напред деца Децата са удивителни. Докато не ги научат да мислят „правилно” , в техните главички се раждат прекрасни идеи. Тяхната фантазия е безгранична и чиста. Вижте още и → Безумните неща, които пропускаме при възпитанието на децата ни! Жалко, че възрастните не помнят колко невинна и прекрасна е „планетата” на детето. Антоан дьо Сент Екзюпери в цялата книга напомня, колко важно е да съхраним детето в себе си и да не заравяме своите детски мечти и таланти.

Думите само ни пречат да се разбираме помежду си.

Момче се обяви за принц от друга планета и избяга от къщи

Тринадесетгодишно момче от гр. Чанша, провинция Хунан, избягало от дома си, оставяйки на родителите си прощално писмо, в което наричало...

Хората произнасят милиарди думи. Голяма част – ненужни и празни. А за колко от тях ни се налага да съжаляваме? Но така е създаден света- без думи, може би нямаше да има общество. Необходимо е просто да не забравяме, каква сила имат думите – с една фраза можем да направим човека както щастлив така и нещастен, да го накараме да плаче или да се смее. Бъдете внимателни. Пазете хората, с които ви е комфортно да мълчите – това е безценно.

Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна.

Хората заемат на земята не толкова много място. Ние сме 7 милиарда. Даже повече. Но всеки има по двама-трима истински близки хора около себе си. Колкото и да е цинично, ние обичаме не хората, а времето прекарано с тях. Общите преживявания и приключения – това, което прави твоята роза уникална, неприличаща на хиляди други рози.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com