Няколко вида чай, които са опасни за здравето и по-добре да не го консумирате

30736
Няколко вида чай, които са опасни за здравето и по-добре да не го консумирате
Снимка: iStock/Guliver

Пиенето на твърде много студен чай може да е изненадващо тежко за бъбреците ви, твърди нов научен доклад.

След като проведоха бъбречна биопсия на 56-годишен мъж с необяснима бъбречна недостатъчност, лекарите откриха множество оксалатни кристали в бъбречната му тъкан. Оксалатът е естествено вещество, което се среща в храната и напитките.

Лечение на главоболие с билки

Факт е, че всяка билкова настойка помага да се борим не само с болка, но и с придружаващите я фактори. Например, измъчвате се от възпал...

Черният чай е значителен източник на оксалат и мъжът признал, че пие 16 чаши студен чай всеки ден. Авторите на доклада подозирали, че навикът му е вероятният виновник за бъбречната му недостатъчност.

„Има съобщения за камъни в бъбреците, свързани с прекален прием на оксалати, приписвани на чая, но доколкото ни е известно, няма съобщения за доказана с биопсия нефропатия (увреждане на бъбреците), свързана с прекомерна консумация на студен чай“, каза един от съавторите на доклада Д-р Алехандра Мена-Гутиерес от Университета на Арканзас за медицински науки в Литъл Рок.

И все пак е важно да се отбележи, че лекарите в този случай биха могли да свържат консумацията на студен чай само с бъбречната недостатъчност на мъжа. Не можаха да докажат, че виновникът е чаят.

Въпреки че не е доказано, че приемането на много храни, съдържащи оксалат, причинява камъни в бъбреците, лекарите поставят някои пациенти с камъни в бъбреците на диета с ниско съдържание на оксалати. Те се съдържат в много храни и напитки, като тъмна бира, черен чай, разтворимо кафе, шоколадово мляко, соеви напитки, ядки, зърнени храни с високо съдържание на фибри, пълнозърнест хляб, спанак, сух боб и някои плодове, като боровинки, къпини и малини.

Ето защо добавям лъжичка канела към чая

Канелата е подправка, направена от изсушена кора на вечнозелено дърво от рода Канела от семейство Лаврови. Съдържа полезни вещества кат...

Изследователите казват, че бъбречните проблеми, причинени от високи нива на оксалат, може да са недостатъчно призната причина за бъбречна недостатъчност.

Средният прием на оксалат на ден варира от около 150 до 500 милиграма, пишат изследователите. Това е по-високо от препоръчителния прием, който е под 40 или 50 mg на ден, отбелязват те. Черният чай съдържа около 50 до 100 mg на всеки 100 милилитра.

И така, колко студен чай е потенциално опасен? Учените казват, че това зависи от индивида и от другите медицински състояния и история на човека. Една или две чаши на ден обикновено не биха били вредни за иначе здрави хора.

Две до три чаши на ден ще се считат за безопасни, ако не ядете други оксалати. Но ако някой същевременно яде големи количества високооксалатни храни като спанак, дори две или три чаши може да са твърде много.

Как да засилите имунитета през пролетта с чай

Пролетта е дългоочакваното време за прераждане на природата, нежно слънце, разцъфнали пъпки. Но, освен насладите, пролетта води след се...

Ако нормален, здрав възрастен приеме около 500 mg на ден оксалати, бъбреците трябва да могат лесно да изчистят това количество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?
Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

След няколко години потребителите в Германия може би вече няма да могат да избират между кафяви и бели яйца. "Днес вече виждаме все по-малко кафяви...