Обвързани, но въпреки това се чувствате самотни?

5615
Обвързани, но въпреки това се чувствате самотни?
Снимка: iStock/Guliver

Когато мислим за някого като за самотник, ние почти винаги си представяме индивида като буквално сам, но мнозина са самотни, нищо че са сред другите или дори в дълготрайна връзка.

Клиничният психолог Ами Рокач казва, че самотата е преживяване, което изпитваме, когато се чувстваме, че не се грижим за никого или не сме важни за хората около нас. Това е нещо, което мнозина преживяват, но не споделят с любимия си, без значение колко често се случва. Двама от всеки пет човека споделят, че понякога или винаги чувстват, че техните социални взаимоотношения не са смислени, а един от всеки пет казва, че усеща самота или социална изолация.

3 навика, от които трябва да се отървете, ако не искате да прекарате живота си сами

Някои хора лесно привличат околните и те с удоволствие стават приятели, докато от други обикновено странят. Може да има много причини ...

Самотата е трудна за всеки, да се чувстваш самотен в една връзка е още по-трудно само по себе си. Това е много болезнено нещо за преживяване. Предполага се, че бракът и сериозните интимни връзки трябва да ни предпазват от самотата... така че да се чувстваме отчуждени от най-близкия ни човек, от този, който би трябвало да ни е любовник и приятел, е много болезнено и понякога дори плашещо. Когато двама влюбени не могат да се доверят един на друг емоционално, когато непрекъснато се притесняват да не бъдат съдени или подигравани, когато не могат свободно да споделят един с друг, без да бъдат нападнати, те усещат самота и това може да породи гняв, депресия и фрустрация.

Самотата може да изникне в отношенията поради няколко причини. Хората може да са влезли във връзката първоначално, защото са били самотни. Връзката, която е предизвикана заради самотата, често приключва със самота. Друга причина, поради която може да възникне самота, е защото единият или и двамата смятат, че не са в състояние да споделят и безопасно да обсъждат проблеми с партньора си.

Доверието може да изчезне заради честите критики, които двойката може да отправя един към друг. И накрая, главен източник на самота е да се приемаме един друг за даденост.

Самотата може да се обърка с депресията, тъй като те имат сходни характеристики, като емоционална болка и безпомощност. Критичната разлика е, че тези, които са самотни, често се надяват, че болката им ще отшуми, след като установят отношения с другите. Това е особено вярно за тези с несигурни начини на привързаност, тъй като често срещат трудности при изграждането на взаимоотношения, което ги прави уязвими към самота и депресия.

Как да се наслаждаваме на самотата?

Когато самотата ни нахлуе, тя ни кара отчаяно да търсим контакт с други хора, което е известно като емоционална зависимост. Страхуваме ...

Всъщност, самотата започва да се разглежда като пагубна за физическото и психическо здраве. Проучванията откриват връзки между самотата и затлъстяването, сърдечно-съдовите проблеми, по-високия стрес и имунната дисфункция. Освен това, самотата може да причини не само ежедневен стрес, но и хроничен стрес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com