Опасни ли са синтетичните дрехи за здравето?

4205
Опасни ли са синтетичните дрехи за здравето?
Снимка: Marielou Lolilop / Pixabay

Дрехите, изработени от естествени материи се славят с по-добро качество и устойчивост на тъканите, както и с по-добра грижа за кожата и осигуряване на възможност на тялото да диша. Те топлят повече през студения сезон и държат прохладно през топлия. За разлика от тях артикулите от синтетични материи спарват в горещото време и държат хладно през зимата. Могат дори да доведат до проблеми с охлаждането на тялото, дехидратация, топлинен удар, поради факта, че спарват и не позволяват да се случи необходимото и здравословно потене в горещото време. Синтетичните материи могат да причинят кожни проблеми, ако са боядисани с нискокачествени бои, или дори да навредя по-сериозно на здравето.

Кои са синтетичните тъкани?

Ако желаете да разберете от какво е направена дрехата ви – естествени или изкуствени влакна, погледнете етикета. Изкуствени са следните тъкани: полиестер, вискоза, акрил, винил, микрофибър, спандекс, найлон. В процеса на изработката им се използват различни химикали и вредни вещества като петрол, сода каустик, сярна киселина, амоняк, ацетон и други, частици от които остават в нишките на дрехите и могат да доведат както до дългосрочни и сериозни здравословни проблеми, така и до временни неразположения като повръщане, екзема, главоболие, безсъние.

Дрехи, които развалят изисканата визия

Не разбирате ли защо приятелите ви смятат, че сте много по-възрастна от реалната си възраст? Искате да изглеждате по-млада и изискана, ...

Опасни ли са синтетичните тъкани и от какво са направени?

В дрехите от полиестер реално се съдържа пластмаса, а тя често е обвинявана за причинител на хормонални проблеми, диабет, автоимунни заболявания, сърдечно-съдови заболявания и дори рак. В дрехите, изработени от синтетични материи, се отриват хиляди химикали, част от които не са най-доброто, което може да предложите на тялото си. Синтетичните дрехи изискват използването на синтетични багрила и покрития, което създава допълнителен риск за здравето. Дрехите, с които спите или прекарвате по-голяма част от деня си, са най-опасни. Колкото по-кратък е контактът с кожата, толкова по-безопасни за здравето са изкуствените материи. Добре е да предпочитате поне за пижамите и дрехите, с които прекарвате много време и са в пряк контакт с кожата, естествени материи, а още по-добре, ако тези естествени материи са органични и продукт на био земеделието.

Възниква въпросът защо тогава се произвеждат дрехи от изкуствени материи? В текстилната индустрия доминират синтетични материали и причината за това е, че изкуствените тъкани са с по-ниска цена от естествените, по-лесно се произвеждат, което ги прави предпочитани от много брандове с цел по-ниска и достъпна цена на крайния продукт, което го прави по-конкурентен и търсен на пазара. Най-голям дял в производството на изкуствени материи има Китай – 70% от цялото производство, следван от Индия. Най-големият вносител е Европейският съюз, където по-голямата част от дрехите са от тези нискокачествени синтетични материи.

Синтетичните тъкани – опасни за природата?

Проблемът със синтетичните тъкани не е свързан само с пряко опазване на човешкото здраве. Има  и вторичен риск. Синтетичните влакна, произведени от петрол, са опасни за  околната среда. Дрехи, които съдържат синтетични влакна, допринасят за замърсяването на природата с микропластмаса, което в последствие застрашава живота в моретата и океаните, а от там влияе негативно и на здравето на хората.

Защо е добре да държим дрехите и обувките във фризера

Може да звучи абсурдно, но всъщност има много ползи от поставянето на дрехите ви във фризера, особено когато става въпрос за определени...

Що се отнася за микрофибърните тъкани, те се освобождават в околната среда при  много пранета. Синтетичните влакна са отговорни за над 20% от промишленото замърсяване на водата в света, следователно и за проблемите с околната среда, което на свой ред неминуемо се отразява негативно върху живота и здравето на човечеството.

Много синтетични тъкани съдържат опасни химикали, който преминават в почвата и я замърсяват, когато бъдат изхвърлени и попаднат в депата за отпадъци. Винаги, когато е възможно, предавайте дрехите за рециклиране,за да предпазите почвата, а от там и планетата.  Не е удачно и горенето на подобни дрехи, тъй като те отделят вредни вещества във въздуха при този процес и отново застрашават здравето на хората.

Имат ли предимства изкуствените тъкани?

Разбира се.  По-ниската им цена е основно предимство, но има и други. Те по-трудно се мачкат, по-лесно се перат и поддържат, по-лесно се премахват петна от тях. Памукът, например, който е сред най-добрите естествени тъкани, се мачка много и трудно се глади. Вълната, също естествена тъкан, не подлежи на пране, а се третира само с химическо чистене, лесно се развисва и има видове, които боцкат при допир с кожата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

С какво се храни лисицата?
С какво се храни лисицата?

Въпреки че лисицата е хищник, нейното меню е твърде богато, като е разнообразено и с растителни съставки. Разбира се, в основата му, така или иначе,...