От какво месо се прави традиционната кървавица?

6417
От какво месо се прави традиционната кървавица?
Снимка: Wolf-Henry Dreblow / Pixabay

Приготвянето на кървавица, превърнала се в част от националната ни кухня, е традиция в редица краища на страната и особено там, където домашното отглеждане на прасета за лична консумация е особено застъпено и около Коледа във всеки двор се коли прасе и приготвят вкусотии от прясното месо. Дори да не обичате особено месото и да предпочитате зеленчуците и плодовете, прясното домашно ще ви изненада с неповторимите си вкусови качества.

Щом заговорихме за прасето в двора, ясно е, че отговорът на въпроса от какво се прави кървавица е свързан именно с това домашно животно. Какво точно обаче влагат майсторите на кървавица в тази традиционна българска вкусотия и кои съставки я отличават от наденички, карначета и други подобни местни продукти, които се пълнят в черва? Отговорът може и да ви изненада, но е възможно и да се досещате, като имате предвид името – кървавица.

От какво месо се прави кървавица и защо се нарича така

Както вече разбрахте, за да направите кървавица, ви е нужно свинско месо. Кървавицата, както вероятно се досещате, съдържа и… кръв, което е ясно доловимо от името ѝ. Тя е вид наденица, при която обаче освен месото майсторите използват при приготвянето ѝ прясно изцедена кръв и субпродукти (бял дроб, гръклян, сърце, черен дроб и други от прасе). Традиционните подправки включват  лук, сол, кимион, черен пипер, бахар, а в някои краища на страната добавят и варен ориз. Подправките могат да се различават според това в кои регион е приготвена кървавицата, но нито прясно изцедената кръв, нито свинското, нито солта и черният пипер не подлежат на замяна – те са традиционните съставки за българската кървавица.

Капама с вино и кървавица

След като съставките и подправките се объркат, те се пълнят в черва – най-често свински, но е възможно и да са говежди, и се пристъпва към варене, за да се получи готова и годна за консумация кървавица, която може да се поднася и топла, и студена.

В някои части на страната, където е съхранена традицията да се викат на помощ съседи и приятели, когато се коли домашното прасе, именно  кървавицата е сред традиционните и най-често поднасяни на помагачите ястия на селската трапеза след приключване на работата. Кървавицата е много повече от „селско“ мезе обаче. Може да я откриете и като деликатес в елитни заведения, а името ѝ е преведено на различни езици като немски – Blutwurst; английски – black pudding; полски – kaszanka.

С какво да поднесете кървавица?

Освен от какво месо се прави традиционната кървавица добре е да знаете и с кои български гозби си подхожда най-много, с какво да я приготвите и поднесете, макар че може да я сервирате и само така – сварена, като мезе, без да добавяте зеленчуци. Ако решите да я приготвите със зеленчуци, имайте предвид, че е най-вкусна с боб и с кисело зеле. Или поне така твърдят почитателите на кървавицата.

Ако не знаете как да приготвите кървавица, ще откриете онлайн на клик разстояние разнообразни рецепти. В зависимост от това от кой регион са те могат да съдържат любопитни съставки и най-вече подправки, които не се използват масово за приготвянето на кървавица като джинджифил например.

Каква е разликата между кървавица и бахур?

Какво да имате предвид, ако ще приготвяте кървавица?

Важно е при липса на опит в приготвянето на кървавица да се допитате до старите хора, за които това е традиция. Те ще ви дадат ценни съвети, част от които ще откриете и тук:

  • Предвидете повече време за приготвянето на кървавица, тъй като се нуждае от дълго варене и става най-вкусна на слаб огън.
  • Може да познаете, че кървавицата е готова, когато вилицата влиза леко в нея при забождане.
  • Важно  е да почистите идеално червата, преди да ги напълните, за да не развалите неприятно вкуса на кървавицата и да стане негодна за консумация заради неприятни миризми от червата. Препоръчва се и да се натрият с много сол, а след това да се изплакнат.
  • Колкото повече субпродукти вложите – далак, дроб, сърце и прочие и колкото по-ситно ги наречете и накълцате, толкова по-вкусна ще е кървавицата.
  • Ако поднасяте кървавицата топла, която впрочем е много вкусна и студена, не пропускайте да сложите и от бульона, който се е получил при варенето. Вкусът ще ви изненада изключително приятно.

Ако не сте опитвали кървавица, направете го. Част от традициите и корените ни, тя е онова мезе, което със сигурност ще ви изненада приятно, дори да сте считали, че няма да ви допадне и да ви е притеснявала онази част от рецептата, която говори за използването на прясно изцедена кръв за приготвянето на кървавица.

Добър апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com