Каква е разликата между кървавица и бахур?

24003
Каква е разликата между кървавица и бахур?
Снимка: Facebook

Обичате ли кървавица и бахур? Кървавицата е популярна в националната ни кухня, но тя далеч не се приготвя само у нас. Бахурът също е характерен балкански специалитет, приготвян от месо в черво. Много хора наричат кървавицата бахур или използват и двете наименования за едно и също мезе. Ще ви запознаем с приликите и разликите между кървавица и бахур, които според част от приготвящите ги и кулинарите са едно и също мезе, а според други – много сходно, но различно кулинарно удоволствие.

Кървавица и бахур – по какво си приличат?

  • Една от основните прилики между кървавицата и бахура е, че те са част от националната ни кухня и традиционно се приготвят по селата от домашните животни покрай коледните празници, макар да могат да се открият съставките и в търговската мрежа и да си ги приготвите, дори да нямате прасе в двора си.
  • Друга прилика между кървавица и бахур е, че и двете вкусни изкушения са тип наденица.
  • И кървавицата, и бахурът съдържат месо и субпродукти, които се пълнят в черва, след което е необходимо да се сварят.
  • Приличат си и на външен вид, приготвят се по сходни рецепти, със сходни съставки, изключително идентични са и  като начин на приготвяне и консумация.

С това зимно мезе за вино и ракия ще забравите за всички други рецепти

Приликите между кървавица и бахур са много повече от разликите, поради което много хора наричат кървавицата бахур или обратното, считайки ги за един и същи деликатес. В някои краища на страната използват думата бахур, която е диалектна, когато говорят за кървавицата. Кулинарните майстори обаче сочат, че това с два различни деликатеса, макар да си приличат изключително много и макар в част от рецептите да се повтарят съставките им и реално да са почти едно и също ястие.

Кървавица и бахур – по какво се различават?

Сред основните разлики между двата продукта е задължителното съдържание на прясно изцедена животинска кръв от прасе в кървавицата, откъдето идва и името ѝ. Може да ви звучи зловещо или неприятно, но в действителност е неописуемо вкусно, ако е приготвена добре. В бахура кръвта може да е и на друго животно – най-често се използва говежда, а може и да липсва, тя не е задължителна съставка или поне по селата, където старите майстори приготвят бахур в домовете си от домашните животни, не е. Други разлики включват:

Кое мезе за бяло вино подчертава най-добре аромата му - направете празник за вашия вкус!

  • Фактът, че кървавицата се приготвя предимно от свинско месо и субпродукти (бял дроб, гръклян, сърце, черен дроб), а бахурът – от дреболии, сред които присъстват отново  свинските, но може да има и говежди, и овнешки.
  • Друга разлика е, че в бахура задължително се добавят ориз или булгур, докато в кървавицата обикновено са само подправките лук, сол, черен пипер, бахар, кимион и по-рядко и в по-малко рецепти е записано, че се добавя ориз. Тази разлика обаче не е съществена, тъй като, както разбрахте, оризът може да се среща и в кървавицата, макар и да не е задължителна съставка.

Независимо дали кървавица и бахур са двете имена на едно и също мезе, или два различни деликатеса, ще пропуснете, ако не ги опитате. Ако са два – още по-добре за вас – ще опитвате двойно и ще се насладите на двойно кулинарно удовоствие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да скриете възрастта си с дрехи: 9 универсални съвета

4 знака, че Вселената иска да стоите далеч от някого, когото обичате

Тествайте себе си: 5 признака на здравословно самочувствие

За какво да говорим: 7 печеливши теми, които са идеални за разговор с всеки

До какви трайни увреждания води връзката с психопат?

Добавете тези 5 храни към менюто си и няма да се познаете в огледалото

Каква е разликата между таранка и каракуда?

Да си нямате работа с тях: Топ 4 на най-зли зодии

10 неща, които не трябва да се хвърлят в тоалетната

Ефективни начини да изгоните досадните гълъби от балкона

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com