Откъде идва името "конски кестен" и защо е полезен

25007
Откъде идва името "конски кестен" и защо е полезен
Снимка: iStock/Guliver

Някои плодове, растения или зеленчуци имат различни имена в различните краища на страната. Но дивият кестен навсякъде е разпространен и с името конски. И не, това не е защото коните се хранят с него. Откъде произлиза името, за какво да използваме конския кестен и какви са ползите и негативите от него ще разберете, като останете до края на текста:

Aesculus Hippocastanum е латинското название на конския кестен. Буквалният превод е бук, кестен, кестенов. Приличат си с познатите ни ядивни кестени, но са само далечни роднини. Дивият кестен се разпространява в запада едва след 16 век, донесено е от ботаника Квакер Бейн, оттогава започват писмените сведения за него и даването на латинското му име.

Конският кестен има доказани ползи за здравето

Конският кестен е често използван продукт, който може би дори има в дома ви, тъй като нашите майки и баби са се доверили на неговите по...

Свързано е с конете, защото турците дали сведения на ботаника, че дивият кестен се е използвал за направата на отвари при дихателни проблеми на конете. Действително конският кестен има лечебни свойства, които са ефективни не само за животните. Има антибактериално и противовъзпалително свойство поради количеството танин в състава му. 

Друга теория се състои в това, че просто е станало объркване при превода на наименованието му. Тъй като по националност Бейн е фламандец, а с преводачите на султана комуникирали на старонемски език. И тъй като в него има доста ефвемизми, е възможно да се е получило недоразумение. Такъв евфемизъм е конска ябълка. Възможно е пратениците на султана да са обяснявали, че кестените са приличали на тези конски ябълки, които всъщност са фашкии, а не плодове. И така се оказва, че конският кестен е подобен на конската ябълка, до такова обяснение достигнали преводачите. 

И отговорът на въпроса е, че конският кестен е наречен така, защото подобава на конската ябълка, а не защото самите животни се хранят с него. В обобщение ще кажем, че двете теории са за това, че наименованието идва от факта, че са лекували астмата на конете с него или защото при комуникацията с чужденец, преводачите използвали дума-евфемизъм, от което се получило леко недоразумение. Това се случва през 16 век и повече сведения по въпроса нямаме. 

Може сами да опреличите дивите кестени, когато през есента преминавате през някое такова дърво. Факт е, че името си остава известно и разпространено и до днес. Трябва да споменем, че конските кестени са отровни както за хората, така и за конете и всички животни. Ако сте се чудили защо се наричат по този начин, се радваме, че сме потушили любопитството ви и дано не сте останали разочаровани от отговора. 

Носете това в джоба си и няма да се отървете от КЪСМЕТ

Хората сме свикнали да вярваме на какви ли не поверия и ритуали, свързани с привличането на късмета. Повечето от тях звучат абсурдно на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com