Парабените в козметиката: Всичко, което трябва да знаете за тях

4368
Парабените в козметиката: Всичко, което трябва да знаете за тях
Снимка: iStock

Парабените предизвикват много дискусии и спорове и се намират в много козметични продукти и продукти за грижа. Ако не сте сигурни за какво служат и дали са вредни и защо, можем да ви помогнем да придобиете представа и да изградите собствена позиция относно парабените.

Какво представляват парабените?

Ще ги намерите във всичко - от шампоани и душ гелове до кремове за лице и серуми за грижа за кожата (продуктите на маслена основа не ги съдържат, защото се нуждаят от различни консерванти от продуктите на водна основа) и помагат активните съставки да останат стабилни, гарантирайки тяхната ефективност и предпазването им от развитието на бактерии (което е особено важно за кремовете в бурканчета, които нанасяте с пръсти). Най-често използваните са метилпарабен, етилпарабен, пропилпарабен и бутилпарабен. Тези съставки съществуват от десетилетия, но безопасността им е поставена под съмнение, тъй като те имитират естроген, а в едно проучване са открити следи от парабен при двадесет жени с рак на гърдата.

Вредни ли са парабените?

За съжаление тук няма реален отговор - затова дебатът продължава от десетилетия. 

През 2004 г. британският учен Филипа Дарбре публикува изследователска статия, в която се посочва, че е открила следи от парабени в тъканни проби от рак на гърдата. Въпреки че няма достатъчно доказателства, за да се докаже убедително връзката между употребата на парабени и повишения риск от рак, работата доказа, че парабените могат да пробият кожната бариера и да навлязат в тялото. Нейното изследване добави гориво към вече бушуващата загриженост относно парабените като потенциални ендокринни разрушители, което означава, че те могат да попречат на редовното производство на хормони. 

Какви съставки да избягвате в грижата за кожата?

Въпреки това през 2019 г. законодателите на ЕС определят нови правила за термина „без парабени“, заявявайки, че той не е приемлив, тъй като предизвиква цялата група парабени, стигматизирайки марките, които все още ги използват. В същото време много производители на продукти за грижа решават да създадат алтернативни формули за всеки случай.

Въпреки че не е доказано, че парабените са вредни, много козметични линии не ги използват, тъй като искат да минимизират риска и да привлекат потребители, които са загрижени и подозрителни към тази съставка. Ако дадена съставка е спорна и предизвиква толкова много спорове, по-добре е да избягвате използването й в продукти - доказано или не, съмнението е налице и мнозина не искат да поемат риска.

Влиянието на парабените върху околната среда

Някои проучвания показват наличието на повишени нива на парабени в морските животни, но не е направено цялостно проучване, което да покаже дали това им е причинило някаква вреда. Как парабенът е попаднал в тъканите на морски животни? Вероятно поради засиленото използване на паребена в козметиката в средата на миналия век. Друго проучване установи наличието на парабени в океана, потоците, реките и водоизточниците, но в много малки количества. Отново, няма достатъчно доказателства, за да се определи дали парабените са вредни за околната среда.

Не купувайте ТАЗИ козметика, съдържа вредни съставки

Продукти с парабени

Почти всички видове козметични продукти могат да съдържат парабени - почистващи и овлажняващи продукти за лице, дезодоранти, шампоани и балсами, пасти за зъби, слънцезащитни продукти, гелове и пяни за бръснене, пудри, коректори, грим за очи... Ако се съмнявате, прочетете списъците на съставките върху опаковките на продуктите - парабените са лесни за забелязване, тъй като пълните им химически имена също завършват на "парабен" (метилпарабен, пропилпарабен, бутилпарабен).

Какви са алтернативите?

Ако искате да избегнете употребата на парабени, има много продукти, които не ги съдържат, тоест при приготвянето на които се използват други консерванти, включително натриев бензоат или калиев сорбат в продуктите за грижа за косата. Продуктите за грижа за кожата без парабени съдържат органични съединения с консервиращи свойства, като салицилова киселина, бензоена киселина и сорбинова киселина. Херметичната опаковка на продукта също е добър начин за ограничаване на бактериалния растеж, тъй като минимизира излагането на продукта на въздух.

При натуралните и органични продукти трябва да внимавате за срока на годност, а продуктите, които не сте използвали до изтичане на срока на годност, трябва да изхвърлите. Изследователи от двете страни на дебата (за и против) продължават да изследват дългосрочното въздействие, което парабените могат да имат върху нашето здраве, а междувременно от нас зависи да решим дали да използваме парабенови продукти или да ги избягваме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 7 "комплимента" ще обидят всеки - избягвайте ги

Сложете това в тестото за козунака, за да остане пухкав и мек за седмица

Стихотворение за 23 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Най-мъдрата притча за завистта

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Истински пожар! Най-темпераментните зодии

4 знака, че НЕ може да започнете нова връзка, защото носите емоционален багаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com