Пет промени в начина на живот за подобряване на вашето настроение и психическо здраве

3744
Пет промени в начина на живот за подобряване на вашето настроение и психическо здраве
Снимка: iStock/Guliver

Всички ние в някакъв момент търсим начини за подобряване на настроението си, намаляне на стреса и подпомагане ежедневното си психическо здраве.

Намирането на тези начини ни дава възможност, да правим положителни промени в живота си. Въпреки времевите и финансовите ограничения ни пречат да правим това което искаме, в крайна сметка ние имаме способността да правим малки, но значими промени.

1. Подобрете диетата си и започнете да се движите

Пълноценните храни като зеленети зеленчуци, бобовите растения, пълнозърнести храни, постно червено месо и морските дарове, осигуряват хранителни вещества, които са важни за оптималната мозъчна функция. Тези храни съдържат магнезий, фолат, цинк и незаменими мастни киселини. Храните, богати на полифеноли, като плодове, чай, тъмен шоколад, вино и някои билки, също играят важна роля в мозъчната функция.

По отношение на упражненията много видове дейности са полезни - от плуване до джогинг, до вдигане на тежести. Дори само раздвижването на тялото чрез бърза разходка или активна домакинска работа е стъпка към движението.

2. Ограничете пороците си

Контролът върху пиенето или злоупотребата с други вещества е очевидна здравна препоръка.

Някои изследвания показват, че малкото консумация на алкохол (по-специално вино) може да има благоприятни ефекти за предотвратяването на депресия. Други скорошни данни обаче разкриват, че леката консумация на алкохол не осигурява никакви благоприятни ефекти върху мозъчната функция.

Спирането на тютюнопушенето също е важна стъпка, тъй като хората, пристрастени към никотина, постоянно разчитат на милостта на адикцията си, което силно влияе на настроението.

3. Приоритизирайте почивката и съня

Техниките за хигиена на съня имат за цел да подобрят качеството му и да помогнат за справянето с безсънието. Те включват коригиране на употребата на кофеин, ограничаване на лежането и прекарване време на леглото и гарантиране, че ставате по едно и също време сутрин.

На някои хора генетично им е заложено това да бъдат по-енергични сутрин или по-енергични вечер, така че в идеалния случай трябва да имаме известна гъвкавост в това отношение (особено когато го нагаждаме спрямо работните графици).

Също така е важно да не насилвате съня - ако не можете да заспите в рамките на около 20 минути, може би е най-добре да станете и да съсредоточите ума върху някаква дейност (с минимална светлина и дразнене), докато не се почувствате уморени.

4. Вземете си доза природа

8 неща, които се случват, когато спрем да бъдем негативни

Не е приятно да си край негативни хора. А и дори когато самите те са такива усещат, че това им вреди. Нека видим кои осем неща се проме...

Когато грее слънце, много от нас изглежда се чувстват по-щастливи. Излагането на слънце спомага нивата на поддържащия настроението серотонин. То също така повишава и нивата на витамин D, което също има ефект върху психичното здраве и помага в подходящото време за регулиране на цикъла ни сън-будност.

Ползите от излагането на слънце трябва да бъдат балансирани с риска от рак на кожата, така че вземете предвид препоръките за излагане на слънце въз основа на времето от деня / годината и цвета на кожата ви.

5. Обърнете се към когото трябва, когато имате нужда от по-сериозна помощ

Положителните промени в начина на живот не са заместител на медикаментите или психологическата терапия, а по-скоро са нещо, което хората добавят към ежедневието си.

Въпреки че много промени в начина на живот могат да бъдат положителни, някои промени (като избягване на нездравословни храни, алкохол или отказване от тютюнопушенето) могат да бъдат предизвикателни, ако се използват като психологическа патерица. С тях може да се наложи да се работи деликатно и с професионална подкрепа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно