Пийте това през зимата, за да останете здрави

23428
Пийте това през зимата, за да останете здрави
Снимка: iStock/Guliver

С настъпването на студения сезон и с увеличаващия се брой респираторни инфекции все повече хора се обръщат към витамините и минералите, за да стимулират имунната си система и да я подготвят за предстоящите изпитания. Не всички витамини и минерали обаче имат реално въздействие върху собствените способности на организма да преодолее инфекциите. Редица изследвания сочат два витамина и един минерал като решаващи за здравето ни през зимата и за силната имунна система. Кои са те?

Кои два витамина са незаменими през студения сезон?

Комбинацията от 3 съставки, която прави имунитета СИЛЕН

В сезона на гриповете и настинките всеки търси всевъзможни начини да предпази себе си и близките си. Едва ли съществува човек, който да...

Витамин Д

Наричан слънчев витамин, той се образува главно от слънчевите лъчи. Лятото дефицитите се преодоляват, но през дългите зимни месеци много хора изпитват рязък недостиг на ценния витамин. Липсата на адекватни нива на витамин Д в организма позволява на вирусите и бактериите да нахлуват безпрепятствено в тялото и имунната система, лишена от слънчевия витамин, не съумява да се справи успешно с тях.

Важно е да се има предвид, че недостигът често е безсимптомен или симптомите остават неразпознати. Изследване за нивата на витамин Д може да бъде извършено в почти всяка лаборатория, а според резултата да се предприеме необходимата терапия. На пазара са налични различни варианти за прием на витамин Д, тъй като усвояването му от храна е минимално и недостатъчно за попълване на дневните нужди от 400 до 1000 мг. според нивата в организма и възрастта. Възрастните над 70 години се нуждаят от най-високи дози. Дефицит се наблюдава и по време на менопаузата, в кърмаческа възраст, при пациенти, страдащи от автоимунни заболявания, злокачествени новообразувания, метаболитни нарушения. Ниските нива в тялото го правят не само лесна мишена за вирусни инфекции, но и водят до крехки кости, проблеми със зъбите, мускулите, неадекватна абсорбция на калций и магнезий, създават опасност от развитие на сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза. Витаминът предпазва клетките от оксидативен стрес, потиска прововъзпалителните цитокини, чудесно средство за профилактика на инсулинова резистентност и риск от диабет тип 2 е.

Витамин С

Тестовете за антитела не дават отговорите, които искате да чуете за Covid-19

Разговорите за необходимостта от бустерни дози от ваксината срещу коронавирус накараха много американци да си направя тестове за антите...

Ползите от витамин С за стимулиране на имунната система са известни отдавна. Витаминът е един от най-важните за цялостното здравословно състояние на организма. По отношение на студения сезон и вирусните инфекции е незаменим за укрепване на имунната система. Витаминът е безценен в борбата срещу свободните радикали и участва в изграждането на антитела, без които тялото не може да изгради имунитет и да се справи с вирусните инфекции. Високите дози в началото на вирусна инфекция са в състояние да стопират или облекчат развитието ѝ. Изследвания от 2017 година дори сочат, че съумява да подпомогне предотвратяването на пневмония и натрупването на прекомерно количество неутрофилни гранулоцити в белия дроб, който разрушават капилярите му. Витаминът е полезен и при: предсърдно мъждене, синтеза на колаген, поддържане на кръвното налягане в нормални граници. Може да се приема чрез храната или чрез хранителни добавки и таблетки.

Кой минерал да приемате зимата, за да останете здрави?

Цинкът е незаменим минерал, възпрепятстващ проникването на вируси в тялото чрез увеличаване на дължината и движенията на ресничките, разположени в носа, които са естествена бариера против вируси. Цинкът е в състояние да потисне репликацията на вируси и от вида коронавирус, както и да не позволи развитие на цитокинова буря. Приемът на цинк или увеличената консумация на храни, богати на цинк, са идеално средство за профилактика на вирусни инфекции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com