Пипа в изтощителен ски маратон в Швеция

12797
Пипа в изтощителен ски маратон в Швеция
Сестрата на Кейт ще се състезава с още 15 800 участници

Пипа Мидълтън, сестра на херцогинята на Кеймбирдж Катрин, ще участва в изтощителното 90-километрово ски бягане Васалопет в Швеция този уикенд, съобщиха организаторите.

Пипа, която е запалена по спорта, ще вземе участие в надпреварата в неделя, 4 март, заедно с брат си Джеймс, за да събере пари за благотворителна кауза, допълва БГНЕС. Тя ще се състезава с още 15 800 участници.

"С нас се свърза човек, който ни помоли да се заемем с организацията по тяхното участие", заяви говорителят на ски маратона Пер Стрид в комюнике. "Всеки, който участва в състезанието, го прави, защото това е предизвикателство и подвиг", допълни той.

Маратонът, вдъхновен от битка на бъдещия шведски крал Густав Ваза, който се сражава на живот и смърт срещу нападащите датчани през 1521 г., покрива трасе от 90 км между Саелен и Мора в Западна Швеция близо до границата с Норвегия.

Първото състезание се провежда през 1922 г. и от тогава се организира почти всяка година. Рекордът на Васалопет се държи от Петер Гьорансон, който завърши състезанието за три часа, 38 минути и 57 секунди през 1998 г. Това означава, че той е карал със страховитата скорост от около 25 км/ч.

Маратонът Васалопет се утвърди като едно от най-големите събития на зимния сезон в Европа и привлича множество скиори от световна класа. Шведският крал Карл XVI Густав участва в надпреварата през 1977 г. и завърши за осем часа, 12 минути и 41 секунди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com