Плюсовете и минусите на пиенето на ВИНО всеки ден

13629
Плюсовете и минусите на пиенето на ВИНО всеки ден
Снимка: iStock

Виното е еликсирът на боговете. Хората познават вълшебните му свойства от хилядолетия, а пиенето му днес е превърнато в истинско изкуство. Независимо дали сте ценител на хубавото вино, днес не минава празник без тази чудна напитка. Много хора дори пият по чаша (или повече) всеки ден на вечеря. Разбира се, както с почти всяко нещо, и пиенето на вино всеки ден има своите плюсове и минуси. Ето някои от тях:

ПЛЮСОВЕ:
*съдържа антиоксиданти
Виното (особено червеното) е богато на антиоксиданти, които носят ползи за здравето по много начини. Антиоксидантите са съединения, които предотвратяват клетъчните увреждания, причинени от възпаления и оксидативен стрес. Този вид стрес се причинява от дисбаланс между антиоксиданти и свободни радикали, което може да причини увреждане на клетките.

Необикновените видове вино

Преситените любители на виното постоянно търсят нещо по-особено и ново, за да разнообразят вкусовите си усещания. Винопроизводителите с...

*помага срещу възпаленията
Виното съдържа съединения, които помагат в борбата с възпаленията. Хроничните възпаления могат да доведат до увеличаване риска от сърдечни заболявания, автоимунни болести и някои видове рак. 

*помага на сърцето
Виното съдържа полифенолни антиоксиданти, които помагат за намаляване риска от високо кръвно налягане, метаболитни заболявания и висок холестерол.

*помага на храносмилателната система
Виното помага за растежа на полезни чревни бактерии. Растежът на тези полезни чревни бактерии допринася за подобряване на метаболизма и помага в борбата срещу затлъстяването.

*забавя стареенето
Виното съдържа ресвератрол, който влияе върху клетките на организма и задейства клетъчни функции, които правят организма по-устойчив спрямо стареенето. Консумацията на 1-2 чаши вино намалява симптомите на менопаузата и предпазва от остеопороза. Това се дължи на ресвератрола да проявява качества на фитоестроген.

Трикове, с които да изберете най-подходящото вино за вечеря

Предлагаме ви списък с вина, които идеално биха паснали на различни компоненти от вашата вечеря. Вино за ордьоври Най-добрият избор б...

МИНУСИ:
*проваля диетата ви
Чаша вино от който и да е вид съдържа около 100 калории, което оказва влияние върху метаболизма на хора, които го консумират редовно.

*причинява стрес
Всеки вид алкохол намалява нивата на кортизол в организма. Хора, които употребяват алкохолни напитки редовно, са склонни към негативни мисли, които причиняват стрес.

*нарушаване на съня
Виното води до нарушаване на редовния сън. Дори и в малки количества, алкохолът действа отпускащо на мозъка, но, когато организмът започва да го абсорбира, се отделя много адреналин. Затова хора, които консумират вино, често страдат от нередовен и непълноценен сън. Най-добре е да пиете вино поне 3 часа преди заспиване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Научете най-щастливият ден от седмицата за всяка зодия, 17 - 23 юни

Вечерен виц: Марче

Как всъщност трябва да бъдат разположени крановете за топла и студена вода?

Вярно ли е, че бирата лекува черния дроб?

Какво е най-добре да ядем в жегите, за да не ни е топло

Защо ТРЯБВА да накисвате боба преди готвене?

Отваряне на всички пътища: древен ритуал, който ще промени живота ви завинаги

Как най-бързо се сваля биреното коремче?

Кошмари в японското метро: кои са чиканите и какво правят с момичетата

От мини до макси: Какво можете да се каже за една жена по дължината на полата й?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com