Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-малко популярните деца, са по успешни възрастни

22 април 2024, 05:50 часа

Няма нищо по-сладко от това, да си тинейджър - и нищо по-изтощително от това, когато си родител на тинейджър. Но ако сте от втората група, има един вид тинейджърско приятелство, което непременно трябва да насърчавате детето си да поддържа - и то може да е такова, което първоначално ви се струва малко дразнещо.

Още: 8 знака, че приятелството ви е токсично и разрушително

Често срещано оплакване е родителите да смятат, че техният тинейджър е "обсебен" от най-добрия си приятел. Текстовите съобщения до късно през нощта, постоянното бъбрене за последните промени в живота им и непрестанното кикотене може да ви се сторят досадни. Но според нови изследвания този тип близко приятелство може да доведе до по-щастлива и здравословна зрялост за вашия тинейджър.

Определен тип приятелство, води до формиране на по-успешни личности 

Ново изследване, показва, че тинейджърите на 15 и 16 години, които имат един близък приятел, за разлика от по-голяма група с по-малко сериозни приятелства, съобщават за по-високи нива на самоуважение и по-ниски нива на социална тревожност и депресия на 25-годишна възраст в сравнение с връстниците си, които са били по-широко популярни.

Ръководителят на изследването Рейчъл К. Нар казва, че е имала предчувствие, че тези близки приятелства и по-широката популярност вероятно не функционират по един и същи начин. За причините за това тя има няколко идеи.

  • От една страна, приятелствата в юношеска възраст са изключително важни, тъй като те са първите, които детето създава извън собственото си семейство.
  • "Това дава на тези деца знанието, че могат да изградят тези извънсемейни отношения", казва Нар.
  • И още нещо: нещо, което прави децата "популярни", когато са тийнейджъри, може да не ги направи непременно популярни, когато пораснат.
  • "Да бъдеш хлапето, което пие или прави секс на 25 години, не е нещо специално или уникално", каза Нар.
  • Още: 7 типа приятели, които трябва да имате в живота си

    Струва си да се има предвид, че е невъзможно да се разбере дали приятелството причинява по-малко депресия или по-малко депресираните тинейджъри са по-склонни да създават повече приятелства. Това изследване обаче определено засилва идеята, че приятелството е жизнено важно за младежите.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес