По ноктите може да познаете ако имате проблеми с бъбреците

12552
По ноктите може да познаете ако имате проблеми с бъбреците
Снимка: https://pixabay.com

Бъбреците са сред най-важните органи на нашето тяло и не бива да пренебрегваме тяхното състояние, тъй като то е рисково за здравето ни. Те освобождават организма ни от вредните киселини, токсини, течности и отпадъци. Участват в редица функции на тялото. 

Бъбречните заболявания са свързани с промени във възможността на организма да детоксикира и освобождава от вредните вещества. Много от проблемите протичат дълго време без явни симптоми, а причинителите са най-различни. Най-честите обаче са наличие на камъни в бъбреците или хронично заболяване. 

Ето какво може да каже цветът на ноктите ви

Ноктите на хората може да се различават по цвят. Но в някои случаи това е нормално, докато в други може да показва наличието на сериозн...

Сред рисковите фактори за отключване на бъбречни заболявания за тютюнопушенето, хипертонията, висока кръвна захар и др. 

Важно е да отбележим, че статията е с информативен характер и при най-малкия симптом е необходима консултация с лекар!

Най-известните симптоми за бъбречни проблеми са промени в цвета и мириса на урината, често уриниране, летаргия, нарушен сън, отпадналост и др. Но състоянието на кожата и ноктите също могат да индикират за проблеми от такова естество. 

Промяна в ноктите, която подсказва за нарушена бъбречна функция

Как да направим ноктите по-здрави

Професионалният маникюр невинаги е необходим за добра грижа за ноктите. Ето съвети как сами да се грижите за ноктите си, за да останат ...

Има някои скрити симптоми на бъбречните заболявания, които често дори не забелязваме или не свързваме с този орган. Всъщност проблемите с бъбреците могат да нарушат и състоянието на кожата и ноктите ни

Например при появата на жълти оттенъци или бели линии може да подсказват за дефицит на важни витамини или хранителни вещества и минерали. Може да се получат обаче и от по-безобидни състояния и вследствие на тежък удар и нараняване. Не винаги те индикират за бъбречен проблем, затова е и наложителен преглед от специалист.

Другите промени, които може да установите при ноктите и да свържете с бъбреците, са например чупливи и разслояващи се нокти. Това състояние се дължи на дехидратация и невъзможност бъбреците да обработят правилно полезните вещества, доставящи витамините и минералите на целия ни организъм. Този бъбречен проблем дава отражение върху нокътната плочка и я прави по-уязвима и крехка.

Ако в допълнение към даден бъбречен проблем, вие не пиете нужното количество вода, тялото ви става още по-дехидратирано, което ще се отрази и на кожата. Може да забележите как тя става по-суха, а на места дори се лющи. 

7 сигнала по ноктите, които показват здравословни проблеми

Нокътната плочка е истински индикатор за неприятностите, които могат да навредят на тялото ни. Има няколко сигнала, които предупреждава...

Освен линиите и слабостта на ноктите, неравната им повърхност също може да подсказва за бъбречен проблем. Нокътната плочка е здрава, когато е с гладка повърхност и розов нюанс. Ако забележите обаче изкривявания, ивици, подутини - това може да е още един признак за появата на бъбречно заболяване. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com