Ползите за здравето от черния чесън

3014
Ползите за здравето от черния чесън
Снимка: iStock

Черният чесън придобива все по-голяма популярност. Той всъщност е обикновен чесън, подложен на ферментация като за целта се излага на висока температура и влажност за повече от 10 дни.

Благодарение на този процес острата миризма и вкус изчезват, но се запазват полезните свойства на чесъна. Черният чесън е сладко-кисел на вкус и има желеобразна текстура. Той изобилства от антиоксидантни съединения, които осигуряват редица ползи за здравето.

В него се съдържат и ценни аминокиселини като треонин, глутаминова киселина, аспарагинова киселина, глицин, пролин, левцин, метионин и тирозин.

Ползи за здравето от черния чесън

1. Насърчава здравето на сърцето

Черният чесън има кардиопротективни свойства - може да помогне за подобряване на сърдечните функции при пациенти с коронарна болест.

Освен това той съдейства за подобряване на кръвообращението при пациенти със сърдечни заболявания и предотвратява атеросклероза.

2. Насърчава имунитета

Според проучване, публикувано в ncbi.nlm.nih.gov, черният чесън гарантира по-силен имунен отговор в сравнение със суровия чесън по отношение на неговите антиоксидантни и противоракови свойства. Накратко, той може да помогне за укрепване на имунната система, неутрализирайки свободните радикали и предотвратявайки риска от възпаление и пролиферация на клетките. 

3. Помага при алергии

Проучване, публикувано в ncbi.nlm.nih.gov, показва, че черният чесън може да помогне за потискане на освобождаването на цитокини и да предотврати отключването на алергии. Това се дължи главно на съдържанието на фенол в него.

Ето защо да си похапвате чесън по-често!

Ето 5 добри причини по-често да консумирате чесън. 1. Чесънът съдържа съединения с мощни свойства През цялата човешка история основна...

4. Контролира диабета

Според друго проучване, публикувано в  ncbi.nlm.nih.gov, черният чесън е показал по-силни антидиабетни и антиоксидантни ефекти в сравнение с обикновения чесън. Учените стигат до извода, че той може да бъде полезен за предотвратяване на диабет и неговите усложнения. 

5. Има противоракови свойства

Според учените около една трета от случаите на рак могат да бъдат предотвратени чрез промяна в диетата. Черният чесън има противоракови свойства и консумацията му може да окаже положителни ефекти срещу растежа на ракови клетки, главно поради наличието на активни съединения като аргинин и аминокиселини в него. 

6. Намалява нивата на холестерола

Време е да научите истината – чесънът сваля ли кръвното

За съжаление в днешно време много хора страдат от високо кръвно налягане. Хипертонията е сред неприятните последици от съвременния начи...

Консумацията на черен чесън може да помогне за намаляване на нивата на лошия холестерол в тялото и за предотвратяване на свързани заболявания като затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания. Той е отличен избора за хора с хронично затлъстяване и може да помогне за намаляване на индекса на телесна маса, но при положение, че се заложи на дългосрочна консумация в подходящи количества. 

7. Намалява риска от заболявания на пикочно-половата система 

Черният чесън неутрализира свободните радикали и понижава нивата на албумин в урината като по този начин се понижават възпалителните биомаркери. Като цяло черният чесън може да помогне при заболявания, свързани с пикочно-половата система, диабетна нефропатия, увреждане на бъбреците и нефротоксичност.

8. Полезен е за храносмилателната система

Черният чесън е чудесен за здравето на стомашно-чревния тракт. Той поддържа функционирането на стомашните клетки и предотвратява риска от общи храносмилателни проблеми като метеоризъм или лошо храносмилане.

Дъхът на чесън не е най-приятният, но има средства, с които го отстраняваме за минути

За да разберете как да премахнете лошия дъх, първо трябва да разберете химичните процеси в тялото ни, които се случват при консумация н...

9. Предпазва черния дроб

Лекарства, диети, токсини, замърсители и алкохол - всичко това може да доведе до различни видове чернодробни заболявания като чернодробна фиброза и неалкохолно чернодробно заболяване. Черният чесън има хепапротективни действия. Той може да помогне за възстановяването на клетките, ако те вече са увредени поради възпалителни процеси.

10. Може да предотврати невродегенеративни заболявания

Възпалението, имунната дисфункция, апоптозата и оксидативният стрес увеличават риска от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер или деменция. Черният чесън съдържа вещества, които могат да помогнат за предпазване на мозъка от невродегенерация и намаляване на възпалението. Той също така може да помогне за подобряване на паметта, способността за учене и когнитивните функции. 

Кой не трябва да яде черен чесън?

Защо и как чесънът е полезен за черния дроб

Черният дроб е жизненоважен орган, без който няма как да съществувавме. Основната му функция е да пречиства кръвта от навлизащите в орг...

Хората с кръвни заболявания или които приемат лекарства за разреждане на кръвта, трябва да се консултират с медицински експерт преди консумация на тази суперхрана.

Въпреки че черният чесън има антиалергични свойства, ограничени проучвания казват, че може да доведе до определени алергични симптоми при някои хора. 

Подобно на суровия чесън, черният чесън трябва да се консумира в количество не повече от 3-4 скилидки на ден. Добавете го към ястията си или просто го консумирайте с чаша вода всяка сутрин. 

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар и специалист по здравословно хранене!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Мачкат всички по пътя си: Тези зодии са най-големите кариеристи

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com