През колко метра се слагат стълбовете за ограда

6987
През колко метра се слагат стълбовете за ограда
Снимка: Thinkstock

Разстоянието между оградните стълбове и дълбочината на тяхното забиване са важни фактори, които трябва да имате предвид при проектирането и изграждането на ограда. Факт е, че ако разстоянието между опорите е твърде голямо, конструкцията няма да има достатъчна твърдост. Ако стълбовете са монтирани твърде близо един до друг, тогава се получава преразход на материала, трудоемкостта на строителните и монтажните работи се увеличава.

Какво определя дължината на участъците?

За да изчислите оптималното разстояние между коловете на оградата, трябва да вземете предвид вида и височината на конструкцията, метода на монтиране на стълбовете, натоварването от вятър и характеристиките на почвата на строителната площадка, материала на участъците и подпорите.

Оградите от предната страна на обекта се правят плътни или полупрозрачни с височина 1,6-2,2 м. Оградите, които се монтират между площадките, трябва да бъдат само полупрозрачни, а височината им не трябва да надвишава 1,5 м.

Носещите колове, стълбове се монтират чрез набиване, чрез частично бетониране, с бетониране на пълна дълбочина, с трошен камък. Оградите се монтират и на винтови пилоти, върху бетонна основа с бетонирани стълбове.

Изборът на вида на основата и дълбочината на стълбовете директно зависи от вида на почвата и теглото на участъците:

- За изграждането на висока плътна ограда с голям наклон върху глинеста почва се препоръчва да се монтира бетонна лента с бетониране на опори.

- За изграждане на лека ограда от верижна мрежа на площадка със стабилна почва се използват забити колове или подпори от трошен камък или с частично бетониране.

- Изграждането на солидна ограда върху слабо слягане или блатиста почва ще изисква по-стабилна основа. В този случай винтовите пилоти най-често се използват за подреждане на пилотна или пилотно-решетна основа.

Например, за изграждането на ограда от велпапе в обект с влажна почва, склонна към замръзване, е по-добре да се използват пилотни конструкции. За да монтирате секции от дървена или метална ограда върху пясъчна почва, пясъчна глинеста почва и глинеста почва, най-добрият вариант би бил стълбовете да са на дълбочина под замръзването на почвата с пълно бетониране. За чакълести почви точката на замръзване е на дълбочина 0,5-0,6 m, за пясъчни - от 0,4 до 0,7 m, за глина и глинеста почва - до 1,2 -1,3 m.

Оптимално разстояние между постовете

Разстоянието между стълбовете се изчислява, като се вземе предвид теглото на секциите. Ако разстоянието между стълбовете на оградата от ролкова верижна мрежа без хоризонтални изоставания е 3,5 m, тогава за секционна мрежеста ограда не трябва да надвишава 3 m.

Стъпката на оградните стълбове от велпапе се избира, като се вземе предвид дизайнът на рамката. Ако листовете са завинтени към хоризонтални закъснения, тогава препоръчителното разстояние между стълбовете за ограда от велпапе е 2-2,5 m.

За огради на здрава основа стъпката между опорите може да се увеличи. Максималното допустимо разстояние между тухлени стълбове на ограда от профилиран лист върху лентова основа с тухлени или бетонни колони достига шест метра. В същото време за хоризонтални вени трябва да вземете тръби с напречно сечение най-малко 40x20x2 mm и да ги инсталирате не на 2, а на 3 реда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Топ 10 традиционни предястия за Великден

Тези 6 цвята на спалното бельо могат да съсипят съня ви

7 начина да разпознаете опасния тип мъж и да избегнете проблеми в любовния си живот

Велика събота 2024 - традиции и обичаи

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com