Признаци, че прекаляваме с кафето и последиците от това

1691
Признаци, че прекаляваме с кафето и последиците от това
Снимка: iStock/Guliver

Кафето е най-често употребяваната напитка в световен мащаб. Следно всеки човек консумира по 3,1 чаши кафе дневно. Наред с положителните ефекти на най-популярната напитка за събуждане, тя има и отрицателни страни, които е добре да се имат предвид.

Отрицателните последици от кафето

1.    Създава проблеми със стомаха - кафето е със слабителен ефект. Отделян от него хормон кара стомаха да ускори дейността на дебелото черво. Твърде много кафе обаче води до редки изпражнения и диария. То насърчава и рефлукса, затова при недобре работещ стомах кафето трябва да се ограничи максимално.

2.    Води до умора на следващия ден - известно е, че кафето е силен стимулатор за нервната система и на това се залага като стимул за събуждане. Кофеинът играе тази роля, като подобрява и физическата сила с 11-12 процента. Вредното действие е, че аденозинът, който е химичен елемент в кафето, първо се увеличава, а после спада. Затова твърде многото консумирано кафе увеличава чувството на умора, даже след нощния сън.

Знаете ли кое кафе е най-слабо?

3.    Създава чувство на тревожност - с помощна на кофеина се създава и чувството на бдителност, защото той блокира аденозина, по тази причина твърде много кафе означава повишена тревожност и нервност. Отделя се и повече адреналин, който влияе върху контрола над поведението. При повишена нервност е добре да се контролира консумацията на кафе.

4.    Поява на безсъние - най-известният страничен ефект от кафето е безсънието. Кофеинът ни държи будни, увеличава времето преди заспиване. По-малко време, прекарано в сън обаче означава повече натрупана умора.

Кое е най-доброто кафе, което няма да дразни стомаха Ви?

5.    Ускоряване на пулса и натрупване на умора - не при всеки любител на кафето се наблюдава ускоряване на пулса след повишена консумация на напитката, но все пак този ефект е все още често срещан. По-често млади хора се оплакват, че когато са приемали високи дози кафе, пулсът им е бил доста учестен. Пиенето на кафе не е препоръчително за сърдечно болни и хора с високо кръвно налягане.

6.    Ускорява метаболизма и води до пристрастяване - кофеинът е съставка, която гори мазнините. Причината е, че той засилва метаболитните процеси с 3 до 11 процента. Трябва да се внимава по този показател с употребата на кафе, защото при доста хора негативните ефекти са доста повече от положителните. Съществува и елемент на пристрастяване към напитката, което оказва негативно влияние върху приема на други течности, пиенето на вода като всекидневна нужда намалява значително. От това тялото страда, защото настъпва дехидратация.

Както става ясно, кафето е толкова полезно, колкото и вредно. Всеки трябва да прецени за себе си ползите и вредите и да реши в какви количества да приема ароматната напитка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Знаете ли колко е дълга Стара Планина

5 мощни талисмана за късмет, успех и пари

Отношенията ви са в криза? 4 знака, че Вселената тества връзката ви

Как да върнем страстта във връзката си?

3-те принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Как да превърнете вазата в талисман за сбъдване на желания?

5 неща за себе си, които трябва да кажете само на мъжа, за когото ще се омъжите

Модните тенденции, които се върнаха от миналото и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com