Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кое кафе е най-слабо?

21 май 2022, 11:40 часа

Какво прави едно кафе слабо?
* по-малко кофеин
Колкото по-малко кафе слагате в напитката си, толкова по-слаба ще е тя.

* по-малко време стои във водата
Кафето става по-силно колкото повече стои във водата. За да се получи екстракт, кафето има нужда от време, за да си взаимодейства с водата. В противен случай напитката е слаба.

* вари се на грешна температура
Идеалната температура за варене на кафе е 90,5 - 96 °C, но ако оставим водата да изстива дълго време, кафето става слабо.

* големина на кафените зърна
Ако сами си мелите кафето, много е важно да знаете как точно да го смелите за вашия метод на приготвяне. Ако не е много фино смляно за който и да е метод, няма да извлечете достатъчно аромат и ще получите воднисто, слабо кафе.

Какво представлява слабото кафе?
* с по-малко кофеин
* по-малко горчиво
* изглежда по-воднисто
* по-слабо печено

Прието е, че кафето трябва да е силно. Обикновено хората търсят хубаво и силно кафе. Много по-често компаниите, които произвеждат кафе, промотират своя продукт, като използват този термин, за да опишат колко хубаво е на вкус тяхното кафе. Отново стигаме до това - какво означава “силно кафе”?

Коя кафена напитка съдържа най-малко кафе?
Кафето с най-малко кофеин е безкофеиновото кафе.

Всяко едно кафе съдържа кофеин. В една чаша стандартно безкофеиново кафе около 97% от кофеина е отстранен. В някои видове безкофеиново кафе съдържанието на кофеин достига от 3 до 20%. Ако избягвате кофеина заради здравословно състояние, гледайте внимателно опаковката. В някои видове безкофеиново кафе кофеинът достига 32 мг за една чаша, докато при стандартно кафе то е около 100 мг.

Кое “нормално” кафе е най-слабо?

В 100 мл кафе най-много кофеин се съдържа в еспресото. Но в същото време чаша стандартно еспресо от 25 мл съдържа най-малко кофеин. Единствената причина за това е малкото му количество. Класическото традиционно еспресо е само 25 мл. Това е единствената причина то да е най-слабо.  Такова кафе днес се пие само в Италия. Колкото по-голяма е чашата ви с кафе, толково по-високо е съдържанието на кофеин.

Стандартна чаша от 250 мл съдържа около 15 г смляно кафе.
Малка чаша еспресо съдържа само 8 г смляно кафе.
Колкото по-малко кафе, толково по-малко кофеин.

Не е много справедливо да се сравнява една чаша от 25 мл с такава 10 пъти по-голяма. Затова нека да сравним еднакво количество напитки по съдържанието кофеин:
Еспресо - 1,8 мг кофеин на 1 мл
Филтърно кафе (шварц) - 0,4 мг кофеин на 1 мл

Колко кофеин има в чаша кафе?
Ето колко кофеин съдържа чаша кафе според начина на приготвяне и колко кофеин се съдържа в 100 мл от съответното кафе:

Еспресо 45 мг в 25 мл - 180 мг кофеин в 100 мл еспресо
Турско кафе 63 мг в 75 мл - 84 мг кофеин в 100 мл турско кафе
Шварц кафе 100 мг в 250 мл - 40 мг кофеин в 100 мл шварц кафе
Инстантно кафе 65 мг в 250 мл - 26 мг кофеин в 100 мл инстантно кафе
Безкофеиново кафе 6 мг кафе в 250 мл - 2,4 мг кофеин в 100 мл безкофеиново кафе.

Кои фактори влияят на съдържанието кофеин?
Съществуват 3 основни фактора, които оказват влияние върху кофеина в напитката:

1. Количеството кафе
Както вече видяхме, количеството кафе има най-голямо значение за съдържанието на кофеин в напитката. Колкото по-голяма чаша кафе пиете, толкова повече кофеин приемате. Различните начини на приготвяне на кафето изискват различно съотношение кафе-вода.

2. Кафените зърна
Над 98% от световното кафе идва само от 2 вида кафе, които се отглеждат в т.нар. “кафеен колан”. Около 60-70% от кафето идва от сорта Арабика. Останалата част е Робуста. Робуста е с по-високо съдържание на кофеин.

3. Начинът на печене на кафето
Колкото повече се пече кафето, толкова по-силна е напитката. Ако искате по-малко кофеин, търсете по-слабо изпечени кафени зърна.
Всъщност кафените зърна, независимо как са изпечени, съдържат подобно количество кофеин. Но тъмните зърна стават по-малки като големина поради загубата на вода, причинена от продължителното печене. Затова по-светлото (по-малко печено) кафе е по-слабо.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес