Признаци, че сте пристрастени към кафето

4713
Признаци, че сте пристрастени към кафето
Снимка: iStock/Guliver

Кафето е най-популярната топла напитка, която приемаме сутрин. Наричат кафето „течното черно злато“ заради неговите невероятни свойства. Заради наличието на кофеин, то повишава енергията ни, подобрява концентрацията, забързва метаболизма, подобрява паметта, зарежда ни с добро настроение и дори действа като афродизиак. Като всичко останало обаче, кафето си има и своята тъмна страна. Когато бъде приемано в големи дози и твърде често, то може да причини нервност, тревожно разстройство, повишен пулс, твърде високо кръвно налягане, безсъние и куп други проблеми. За капак на всичко честото пиене на кафе, подобно на цигарите и алкохола, може да доведе до пристрастяване.

Ето и кои са признаците, че сте пристрастени към кафето и по-точно към кофеина в напитката: 

Няма да повярвате какво се случва с тялото, ако добавяте кардамон в кафето си

Подправката кардамон е позната на всеки запален кулинар. Тя често бива използвана при направата на всякакви печива. Ароматът е изключит...

Замайване, слабост и главоболие

Мигрената е сред най-честите явления след пристрастяване към кафето. Главоболието обикновено се появява, когато сте пропуснали да се насладите на любимото си кафе в последните 24 часа. То е придружено от замайване, нервност, слабост и апатия. 

Нередовен стомах

Кофеинът има слабителен ефект при много хора. Но съществува риск тялото да привикне до такава степен към него, че след спирането на кафе да се появят проблеми като запек. 

Тревожност

Най-често допусканите грешки при приготвянето на кафе

Ако редовно се събуждате с кафе, то със сигурност си правите поне една чаша и у дома. Какви са често срещаните грешки при приготвянето ...

Кофеинът изостря сетивата и повиша нивата на тревожност. Ако често се усещате нервни, напрегнати, трудно ви е да вземате решения и се стресирате заради дреболии, значи е време да намалите кафето или дори да го изключите от менюто си. 

Треперене

Нормално е да потрепервате при вълнение. Но ако забележите, че не можете да контролирате реакциите си и ръцете ви започват силно да треперят дори в съвсем спокойни ситуации, това също може да се дължина прекомерната консумация на кафе, тъй като кофеинът атакува нервната ви система. 

Силно изтощение

Обичаме да пием кафе сутрин, тъй като след няколко глътки усещаме мощен прилив на енергия и се чувстваме готови да се заемем с ежедневните си задачи. Само че след голямата доза на кофеин настъпва обратният ефект – тялото е завладяно от усещане за изтощение. Този ефект, за жалост, води до приемане на още кофеин в същия ден и до кофеинова зависимост.

4 ситуации, в които НИКОГА да не пиете кафе – отговорът ще ви шокира

Кафето е една от най-желаните сутрешни напитки. Повечето от нас веднага, щом отворят очите си, бързат да си приготвят чаша със силно и ...

Как да се справим с кофеиновата зависимост? Най-добре би било, ако се опитаме да намалим броят на изпитите кафета през деня. Специалистите предупреждават, че 1-2 чашки кафе са оптималните за 24 часа. Друг трик е да не изпивате цялата течност, а просто няколко глътки, колкото да не се лишавате напълно от вкуса и аромата на кафе. Можете също така да опитате да замените любимата си напитка сутрин с безкофеиново кафе или черен чай, който също има ободряващ ефект, но не предизвика нервност и раздразнителност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com