Проучване: Ежедневната чаша тъмен чай намалява риска от диабет

1019
Проучване: Ежедневната чаша тъмен чай намалява риска от диабет
Снимка: iStock/Guliver

Тъмният чай, вековна напитка от Китай, е навлязъл в света на здравето и храненето. Последните изследвания показват, че ежедневната чаша тъмен чай може да предложи значителни ползи за подобряване на нивата на кръвната захар и намаляване на риска от диабет.

Тъмният чай, известен още като Hei Cha, е ферментирал чай с отличителен ароматен профил, който попада между зеления и черния чай. Той преминава през уникален процес на ферментация, който му придава редица биоактивни съединения, които не се срещат в други чайове. Тези съединения включват теафлавини, теарубигини и полизахариди, които имат доказан потенциал за регулиране на кръвната захар и подобряване на инсулиновата чувствителност.

Кой чай е най-полезен за нас през есента?

Няколко проучвания показват обещаващи резултати по отношение на въздействието на тъмния чай върху контрола на кръвната захар. Изследване, публикувано в "Journal of Agricultural and Food Chemistry", установи, че теафлавините в тъмния чай могат да повишат инсулиновата чувствителност и да намалят инсулиновата резистентност. Друго проучване разкрива, че редовната консумация на тъмен чай е свързана с по-ниски нива на кръвната захар на гладно.

Потенциалните ползи от тъмния чай за управлението на кръвната захар могат да се дължат на съдържанието на полифеноли, които действат като антиоксиданти и противовъзпалителни агенти. Тези съединения помагат в борбата с оксидативния стрес и възпалението - два ключови фактора за развитието на инсулинова резистентност и диабет.

Освен това тъмният чай може да подпомогне контрола на теглото - друг важен аспект от превенцията на диабета. Кофеинът в тъмния чай може да стимулира метаболизма и да увеличи скоростта, с която тялото изгаря калории, като по този начин подпомага контрола на теглото. Освен това е известно, че тъмният чай съдържа по-малко кофеин от черния чай и кафето, което го прави подходящ избор за тези, които искат да ограничат приема на кофеин.

5 ползи за здравето от чая Ройбос плюс неговите странични ефекти

Включването на тъмния чай в ежедневието ви е лесно и приятно. Той може да се приготвя топъл или студен, подсладен или неподсладен и дори да се комбинира с различни билки и подправки, за да отговаря на вкусовите ви предпочитания. Както при всяка диетична интервенция, важно е да поддържате балансирана диета и активен начин на живот в съчетание с консумацията на тъмен чай за превенция на диабета.

Въпреки че тъмният чай обещава да подобри кръвната захар и да намали риска от диабет, от съществено значение е да се консултирате със здравен специалист, преди да направите значителни промени в хранителния режим, особено ако имате вече съществуващи здравословни състояния или приемате лекарства. Независимо от това, добавянето на ежедневна чаша тъмен чай към рутинната ви програма може да бъде вкусна и здравословна стъпка към по-добър контрол на кръвната захар и намаляване на риска от развитие на диабет. Така че защо да не се насладите на чаша тъмен чай и да извлечете потенциалните ползи, които той предлага за вашето здраве и благополучие?

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да познаем фалшивото сребро, когато го видим?

Кои признаци издават фалшивия алкохол спрямо истинския?

5 забрани, които спазват дълголетниците

Как се пише: узаконяване или озаконяване?

Как да се уморявате по-малко: 5 храни за повече енергия

Защо не трябва да пиете вода преди лягане?

Колко ядки е препоръчително да се ядат на ден?

10 трика за избягване на сънливостта след обяд

Влияят ли татуировките върху здравето на кожата?

Ето кои змии не само симулират собствената си смърт, но и използват специални кървави ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com