Психични промени, които настъпват по време на полет

800
Психични промени, които настъпват по време на полет
Снимка: pixabay.com

Психичните промени по време на полет могат да бъдат повлияни от комбинация от фактори, включително физиологичните ефекти на височината, налягането в кабината и уникалната среда в самолета. Както пътниците, така и полетният екипаж могат да изпитат различни психични промени по време на полет, вариращи от едва доловими промени в настроението до по-ясно изразени когнитивни ефекти.

Един от основните фактори, допринасящи за психичните промени по време на полет, е промяната в налягането в кабината и нивата на кислород на голяма височина. С издигането на самолета налягането в кабината намалява, което води до намаляване на наличния кислород. Това намаляване на кислорода може да доведе до състояние, известно като хипоксия, което може да повлияе на когнитивните функции. Симптомите могат да включват объркване, нарушена преценка и чувство на еуфория. Въпреки че съвременните самолети са оборудвани с кабини под налягане, за да се намали въздействието на промените във височината, хората с вече съществуващи здравословни състояния или тези, които са склонни към тревожност, все още могат да изпитат някои психични ефекти.

Друг аспект, който трябва да се вземе предвид, е ограниченото пространство и ограничената подвижност в самолета, особено по време на полети на дълги разстояния. Продължителните периоди на седене могат да допринесат за физически дискомфорт, скованост и чувство на безпокойство, които могат да повлияят на психическото състояние. Освен това липсата на излагане на естествена светлина и нарушаването на циркадния ритъм поради смяната на часовите пояси могат да допринесат за промени в настроението, умора и явление, известно като "jet lag". Джет-лагът може да доведе до трудности с концентрацията, раздразнителност и промени в режима на съня, което се отразява на цялостното психическо функциониране.

Още: Хиляди пътници в самолети се събудиха в "грешната" държава

Стресът и безпокойството, свързани с полета, също могат да изиграят значителна роля за психичните промени по време на полет. Страхът от летене, известен като авиофобия, може да доведе до повишени нива на стрес и пристъпи на паника. Непознатите звуци, усещания и турбуленция по време на полет могат да предизвикат тревожност у някои хора. Екипажите на самолетите са обучени да се справят с подобни ситуации и да осигуряват успокоение, но пътниците все пак могат да изпитат емоционални колебания по време на пътуването.

Положителен факт е, че уникалната среда на самолета може да допринесе за релаксация на някои хора. Липсата на ежедневни задължения, съчетана с възможността за непрекъсната почивка или забавление, може да допринесе за по-позитивно психическо състояние. Пасажерите могат да използват времето, за да се занимават с дейности, които им харесват, като четене, гледане на филми или наваксване с работата, което насърчава чувството за благополучие.

Психичните промени по време на полет са многостранни и се влияят от различни фактори. От физиологични ефекти като хипоксията до психологически фактори като страха от летене и стреса, психическите преживявания по време на полет могат да варират значително при различните хора. Разбирането и управлението на тези влияния може да допринесе за по-комфортно и приятно преживяване по време на полет както за пътниците, така и за екипажа.

Източник: integrative-psych

Още: До объркаш континента: Как нюйоркчанин се размина със Сидни, Австралия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com