Пълнее ли се от мед - ето кога да!

12032
Пълнее ли се от мед - ето кога да!
Снимка: iStock

Спомняте ли си детството, когато баба ви идваше при вас с мед и сироп от прополис, щом започвахте да кашляте сякаш „от нищо“? Да, заедно с ниските температури започват да се появяват симптоми на респираторни заболявания. Настинките, придружени с хрема, болки в гърлото и кашлица, са сред най-честите симптоми на заболявания, появяващи се по това време на годината. За тези, които търсят природни ресурси за облекчаване и ограничаване на подобни симптоми, може да е достатъчно едно традиционно и ефективно решение: лъжица мед или прополис.

Ето какво съветва д-р Татяна Занин

Известно е, че медът има антимикробно и антибиотично действие, способен е да предотврати развитието на микроорганизми. Прополисът също е ефективен, с антивирусно, аналгетично и противогъбично действие. И двата продукта облекчават симптомите на болки в гърлото и респираторни проблеми - но не се заблуждавайте: те в никакъв случай не лекуват подобни заболявания!

Друга полза от меда е приносът му за чревния тракт, понеже стимулира растежа на така наречените „добри бактерии“, които естествено обитават червата и спомагат за поддържане на здрава и нормална чревна флора.

Но веднага някой ще възрази: медът е толкова сладък, следователно от него се напълнява!

Лекар: Яденето на мед може да доведе до заболяване, за което едва ли предполагате

1. Напълнява ли се от мед?

Да, медът е калоричен и от него може да се напълнее, но само в един случай – когато прекалим. Естествено, прекомерното му консумиране може да причини наддаване на тегло – но така е и с много други хранителни продукти. Прекалената консумация на мед също може да повиши наличието на глюкоза в кръвта, повишавайки също и нивата на инсулин. Просто с никоя храна не бива в никакъв случай да се прекалява.

2. Какво количество мед се препоръчва дневно?

Дневната консумация на мед може да варира от една чаена лъжичка (10g) до една супена лъжица (25g). Важно е да се подчертае, че тази храна трябва да се приема като елемент от здравословно хранене.

3. Здравословна ли е захарта в меда?

Медът е по-здравословен от рафинираната захар. Докато медената захар има редица вещества, осигуряващи ползи за тялото, то рафинираната захар е само източник на калории.

1 лъжица мед преди лягане и резултатът ще ви изненада приятно

4. Какви са хранителните вещества, открити в меда и прополиса?

Медът съдържа солидно количество въглехидрати и следователно е чудесен в качеството си на бърз енергиен източник. При това в него има органични киселини, сред които една - глюконовата киселина, допринася за образуването на водороден прекис, мощен антибактериален агент. Мед, желязо, магнезий, калий, калций и фосфор също се срещат в меда. Прополисът вече съдържа и витамини от В-комплекса, витамин А и минерали като магнезий, желязо, алуминий, силиций, бром, цинк и титан.

5. Има ли ограничения за консумиране на мед?

Медът не бива да се консумира от деца под една година. Това е така, защото продуктът може да съдържа Clostridium Botulunum - бактерията, която причинява ботулизъм. Също медът не се препоръчва за хора с диабет, тъй като е с високо захарно съдържание и може да причини скокове на степента на кръвната захар в организма.

Внимание! Статията ви предлага само информация за общи познания, но не и медицински указания. По въпросите в нея винаги търсете медик-диетолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да познаем фалшивото сребро, когато го видим?

Кои признаци издават фалшивия алкохол спрямо истинския?

5 забрани, които спазват дълголетниците

Как се пише: узаконяване или озаконяване?

Как да се уморявате по-малко: 5 храни за повече енергия

Защо не трябва да пиете вода преди лягане?

Колко ядки е препоръчително да се ядат на ден?

10 трика за избягване на сънливостта след обяд

Влияят ли татуировките върху здравето на кожата?

Ето кои змии не само симулират собствената си смърт, но и използват специални кървави ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com