Работят ли наистина детекторите на лъжата?

4271
Работят ли наистина детекторите на лъжата?
Снимка: Guliver/GettyImages

В телевизионните предавания за криминални престъпления основно място заема образът на заподозрян, който се поти нервно в стаята за разпити, докато детективите използват полиграфски тест, за да решат дали заподозреният е невинен или виновен. Полиграфът, който често се показва в тези телевизионни предавания като сигурен начин за определяне на вината на дадено лице, е по-популярен като "детектор на лъжата", като се има предвид целта му да улови хората в лъжа. Но дали детекторът на лъжата е толкова точен, колкото ни внушава телевизията?

Бащата на изчезналия Александър се е подложил на детектор на лъжата

Полиграфите измерват потта, пулса и други физиологични фактори на проверяваното лице. По този начин полиграфските тестове точно измерват това, което се предполага, че откриват: нервна възбуда. Когато дадено лице се подлага на полиграфски тест, администраторът на теста започва със задаване на два вида контролни въпроси: въпроси, на които се очаква лицето да отговори вярно, и въпроси, на които се очаква лицето да отговори с лъжа (често администраторът ще помоли изследваното лице да запише число и след това ще попита "Написахте ли 1?". "Написахте ли 2?" и т.н., за да получи желаните отговори). По този начин, когато по-късно администраторът на теста зададе по-релевантни въпроси, физиологичните реакции на субекта могат да бъдат сравнени с реакциите на контролните въпроси, за да се определи дали субектът казва истината или не.

Наистина ли ДЕТЕКТОРЪТ на лъжата може да бъде заблуден

Възможно е обаче хората да се накарат да реагират по-възбудено, дори когато отговарят вярно на въпросите. Ако контролните въпроси не показват точно как реагира лицето, когато лъже, за администратора ще е по-трудно да реши окончателно дали лицето лъже, когато отговаря на съответните въпроси. Така че, макар и полиграфът да е ефективен при измерването на физиологичните фактори, свързани с нервността, това не означава непременно, че той винаги е в състояние да разграничи лицето, което лъже, от лицето, което казва истината.

Детектор на лъжата по български - плащаш и получаваш какъвто резултат искаш

Знанието, че е възможно да се манипулират резултатите от полиграфския тест, прави полиграфа като детектор на лъжата доста ненадежден сам по себе си. Освен това полиграфът измерва физиологични фактори, които са свързани не само с лъжата, но и с нервността - често срещано чувство, което човек може да изпита, когато е разпитван. Ето защо през последните години полицейските служители се отклониха от пълното разчитане на полиграфските тестове като окончателно доказателство за невинността или вината на дадено лице. Като цяло е важно да се вземе предвид вероятността за грешка, когато се разглеждат резултатите от полиграфския тест, но е възможно човек да бъде хванат в лъжа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com