Детектор на лъжата по български - плащаш и получаваш какъвто резултат искаш

12185
Детектор на лъжата по български - плащаш и получаваш какъвто резултат искаш
Снимка: iStock/Guliver

Разследване на една телевизия предизвика буря в чаша вода, но покрай него се появиха въпроси и интересни за проучване факти.

В журналистическото си разследване репортерът на Нова телевизия Тина Ивайлова проучва фирма, която извършва тестове с полиграф (детектор  на лъжата). Със скрита камера тя показва, че срещу определена сума, клиентите на "Детект БГ" ЕООД могат да получат резултат, който ги устройва. Дни след излъчването на разследването, на сайта на друга телевизия - казанлъшката PressTV, е публикуван материал, който да изчисти името на фирмата. В края на публикацията пише, че "за защита на своя бизнес, както и на моите клиенти, към момента ще остана анонимен за читателите", но линк в материала на сайта на телевизията отвежда към интернет страницата на Детект БГ ЕООД. А там може да се разбере „Истината за репортажа по нова телевизия на 29/06/2019 относно фирма ДЕТЕКТ БГ и Виктор Дончев“. 

Но в България няма закон, който да регламентира и регулира дейността на частни детективи и полиграфисти.

В публикацията, която подобрява имиджа на загриженият "за обществото и бизнеса предприемач", още в заглавието обявява своята бивша служителка Надя Крокева за психично болна, а после я обвинява, че се опитва да съсипе бизнеса му. За два дни след интервю за работа във фирмата му и дадения ѝ от него шанс, тя "дала списък с моите контрагенти с цел те да бъдат привлечени с по-добри цени". Според "анонимния" автор, той решил да направи историята публична "след продължителен тормоз". 

Фирми предлагат детектор на лъжата на ревниви партньори срещу заплащане

Българи тестват лоялността на половинката си срещу 380 лева. Толкова струва тестът на полиграф, на който могат се подложат за „ин...

На един от публикуваните телефони, от които му писала бившата служителка, откривамe Надя Крокева, която не крие, че е работила в "Детект БГ". Твърди обаче, че тя е тормозената – от собственика Виктор Дончев, а тормозът започнал много скоро след като е напуснала. Причината за бързата им раздяла е, че усетила нередности в дейността на Дончев и сътрудника му. За осъществявания от миналата година тормоз е подала четири жалби в ГДБОП, резултат от които засега няма. Твърди, че Дончев е хакнал акаунтите ѝ във всички социални мрежи и по този начин я тормози, злепоставя и пречи на фирмата ѝ "Фростет хаус" ЕООД да реализира два големи проекта, които заедно с екипа си се опитва да възстанови. След излъчването на журналистическото разследване по Нова телевизия, собственикът на "Детект БГ" е подал жалба срещу нея в 6-о Районно управление – София. Крокева казва, че нейни познати от полицейските среди ѝ казали, че Дончев е с три висящи дела, но нямало как да бъде съден, защото представил документ, че е психично болен…

Опитвайки се да разберем истината в тази история, ни прави впечатление, че в „Истината за репортажа...“ на сайта на Детект БГ се споменава ФК “Черно море“, чиито футболисти фирмата успяла да оневини. „Притеснителни резултати“ на шестима от тях довели до отстраняването им от отбора. Те пък, недоволни от полиграфа на вътрешното министерство, решили да минат през независим детектор на лъжата – в "Детект БГ". От шестима в отбора е върнат само един, но така и не става ясно как точно са били оневинени.

Пак „Истината за репортажа...“ се изразява възмущение, от телевизията, излъчила разследването, че е изпратено „запитване до руската агенция, в която Виктор Дончев твърди, че е завършил курса си за полиграф“ . Отговор не е получен, но руски експерти от МВР уверили Тина Ивайлова, „че въпросната агенция няма добро име в Русия и отзивите за нея са лоши“. И „в търсенето на истината за това кой поръча репортажа на нова“ се пита защо не са уточнени тези експерти и липсата на отговор „достатъчно основание ли е да намеквате на зрителите, че дипломата е "МЕНТЕ"?

Оказва се, че това не е Агенция, а Академия за детекция на лъжата (Академия детекции лжи). Според разписанието на занятията за 2019 г. курсове се провеждат на всеки две седмици, уточнява се, че преди обучението не са нужни никакви знания и навици в областта на психологията, правото и инструменталната детекция на лъжата. Всички необходими знания се дават от преподавателите. Недоумение предизвиква фактът, че от февруари 2018-а няма новини и нови публикации от експертите на академията в сайта, нито в социалните мрежи. Лицензът ѝ за осъществяване на образователна дейност е от 2013 г., издаден от Департамента по образованието на град Москва. Дали лицензът за образователна дейност е прекратен или не, чужд гражданин трудно би разбрал - ясно е обаче, че в условията на пазарна икономика за 2 - 3 седмици, академията дава на курсистите „професионална подготовка и „академично“ продава полиграфи…

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Неправоспособен тийнейджър е с опасност за живота - катастрофирал с мотор

Мотокар затисна мъж докато товари стока, загина на място

Опит за убийство в столичния квартал „Факултета“

Престори се на внука й: Мъж измами възрастна жена в Стара Загора

Откриха тяло на мъж до детска ясла в Русе

Чакал дълго за преглед: Мъж заплаши лекар с пистолет

6 задържани чужденци от бежанските центрове в София

Психично болен мъж преби майка си

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com