Шест начина да се справим със стреса в ежедневието

1158
Шест начина да се справим със стреса в ежедневието
Снимка: iStock/Guliver

Нека видим шест доказани начина, чрез които да намалим стреса в своето ежедневие: 

1. Направете ревизия на задачите си

Когато ви попитат какво да правите, когато се чувствате стресирани, първото нещо, което трябва да направите, е да погледнете в детайли всичко, което сте натрупали като задачи. Не мислете само за това - извадете го от главата си на хартия и ги запишете. Любимият ни метод за ревизия на задачите е да използвам карти, за да бъдат лесно организирани след това. (Можете да използвате хартия или електронна таблица, ако предпочитате.) Вземете писалка и настройте таймер за пет минути. След това запишете всяка една задача, която ви хрумне и ви притеснява. Когато таймерът изгасне, поемете малко въздух. Вземете чаша вода. Върнете се към десетките неща, които трябва да направите, и ги организирайте в логични области от живота си, като например поръчки, работа, хоби, деца, родители и домакинство и започнете да ги вършите според реда на спешност. Ще видите, че някои може и да отпаднат. 

2. Бъдете честни и реалистични със себе си

След като се организирате в области от живота си, разгледайте добре какво е измъчвало ума ви. Обърнете внимание на всичко, което има краен срок, като дати за попълване на формулярите за финансова помощ в колежа за вашия тийнейджър. Когато търсите какво да правите, когато се чувствате стресирани, е важно да признаете какво е извън вашия контрол. Наистина ли всичко тук е толкова важно? От решаващо значение е да забележите неща, които нямат значение. Къде позволявате на страха от пропускане да ви пречи? Къде се осъждаш твърде строго? Какво всъщност дори не искате да правите?

3. Изтриване! 

Сега, след като наистина разгледахте какво ви тласка до ръба на разумността ви, трябва просто да оставите част от това да си отиде. Можете ли да пропуснете това семейно събиране? Наистина ли трябва да направите персонализирани покани за рождения ден на дъщеря ви? Наистина ли трябва да отидете на барбекюто на вашия колега? Можете ли просто да решите да не ремонтирате банята сега или да боядисате килера си?  Откажете се от тези неща! Има ли задачи, които сте отлагали със седмици и месеци? Наистина ли искате да ги направите? Дали те са във вашия списък, просто защото смятате, че „трябва“ да ги направите? Решете да не ги правите и изтрийте и тези. Да, това също означава, че ще има някои неща, които звучат примамливо, на които трябва просто да откажете. 

4. Отложете някои неща

Помните ли следите от големите си цели и мечти? Толкова сте се съсредоточили върху оцеляването, че в този момент нямате и частица енергия за тях. Така че, вместо да го добавяте в списъка всяка седмица и след това да се чувствате разочаровани, защото никога не намирате време да работите по тези цели, отложете ги. Не завинаги. Само за малко. По-скоро отлагането ви позволява да управлявате по-добре времето и очакванията, които си поставяте. Умът е мощно нещо. Когато се чудите какво да правите, когато се чувствате изгорени от живота си, решаването на бъдеща дата за започване на проект облекчава стреса. Умът и сърцето ви ще знаят, че не пренебрегвате желанията си, а планирате за тях.

5. Позволете на другите да помагат

Трябва да сте готови да позволите на другите да ви помогнат, дори ако те не правят нещата точно както вие. Свекърва ви може да къпе децата, когато тя гостува. Позволете на най-старото си дете да прави вечеря веднъж седмично - това ви помага и ги учи на страхотни житейски умения. Позволете на близките да се чувстват полезни. Когато се почувствате съкрушени, делегирането е вашият съюзник! Бъди креативен! Може да не сте в състояние да делегирате неща по време на работа, но има ли такива единични задачи, които се отвращавате, но колегата обича? Говорете с мениджъра си за опциите за смяна на задълженията. Наемането на някой, който да помогне, може да бъде страхотно средство за облекчаване на стреса, особено когато се чувствате уморени. Наемете някой да почисти къщата или да коси тревата. Можете също така да получите подкрепа, като наемете треньор или терапевт. Тяхната роля е да ви бъдат в услуга, да ви помагат да намерите начини да се освободите от стреса на ежедневието. Те могат да ви помогнат да насочите към солидни идеи и решения за управление на живота ви по различен начин. Най-трудното нещо при искането за помощ е да признаете, че имате нужда от помощ. Е, това и да се наложи да пуснете част от контрола. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com