Символите на "шотландската поличка", носена от мъже

4846
Символите на "шотландската поличка", носена от мъже
Снимка: Getty Images/Guliver

Килтът е може би най-разпознаваемият елемент от националното облекло на Шотландия. Днес носенето на килт е уникално явление, когато символизира смелост и чест и се носи с подчертана гордост, пише БГНЕС.

Как килтът става част от мъжкия гардероб и кой има право да го носи?

Независимостта на Шотландия никога не е била толкова близо

Премиерът на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън откри годишната конференция на формацията, като каза н...

Шотландците далеч не са единствените мъже, които носят поли. В Античността драпираните хитони са били носени от гърците, докато римляните са предпочитали туники. На свой ред панталоните са признати за варварски дрехи и осмивани. Смятало се, че панталоните са измислени от номади. Когато пътували на кон, те спасявали краката от триене по кожата на животното. През 4 век от н.е. Император Теодосий законно забранява носенето на панталони. Нарушаването на забраната заплаши мода с лишаване от граждански права и изселване от града. Полите (саронгите) са често срещани в Югоизточна Азия и Океания в наши дни.

Защо килтът е толкова изненадващ за хората?

Никой освен шотландците не вижда важното символично значение в полата. Освен това Шотландия е северна държава, тук би било по-удобно и по-топло с панталони. Първоначално килтът бил просто парче плат - голямо, дебело, неразрязано парче вълнен плат, което не се носи от всички шотландци, а само от планинците. То топли, не ограничава движението и през нощта се превръща в одеяло. По време на битка такова одеяло може бързо да бъде хвърлено и да се бие леко, което не може да се каже същото за панталони и кожух.

Защо карирания плат внезапно се превръща в пола и в национално облекло, самите шотландци не знаят. В планината няма практическа употреба на пола. Най-вероятно това първоначално е символика. Вече никой не носел вълнен плат, но килтът продължава да символизира отдаденост на традицията и шотландската любов към свободата. Хората започват да носят килт в съвременния му вид не по-рано от 16 век. Карираният орнамент на полата - тартан, означава принадлежност към определен клан.

Стърджън: Нов референдум за независимост на Шотландия през 2021 г.

Шотландският премиер Никола Стърджън подкрепя провеждането на нов референдум за независимост през следващата година, съобщава Ройтерс. ...

След въстанието на якобитите, от 1745 до 1782 г. британците забраняват на шотландците да носят килт. Интересът към този елемент на облеклото се пробужда едва към средата на 19 век. Прави впечатление, че по-голямата част от орнамента на клана вече е била забравена. Вероятно самият килт може да е потънал в забрава. Той оцелява само благодарение на кралските полкове, които през 18 век все още имали привилегията да носят поли.

Сам по себе си всеки мъж може да носи килт в обикновено каре, но носенето на килт с тартан изисква строги правила. Тартан от определен регион могат да носят само онези хора, които са свързани с него. Съответно военните тартани могат да се носят само от военните. Неспазването на правилата може да предизвика конфликт. Към днешна дата шотландците са запомнили и регистрирали три хиляди тартана. Нови дизайни вече не се регистрират. Съществува обаче световен регистър на тартаните, където през 2010 г. са регистрирани шест хиляди варианта. Между другото, дори Санкт Петербург има свой собствен тартан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com