Скучно ви е? Ето как да си направите терариум у дома

3733
Скучно ви е? Ето как да си направите терариум у дома
Снимка: iStock/Guliver

За тези от нас, които мечтаят за буйна, зелена градина, но нямат място, терариумът може да бъде доста прилична алтернатива. Плюс това, терариумът е чудесно решение дори за онези, които не могат да отглеждат цветя и бързо ги уморяват. Той се отглежда почти сам и е много лесно да процъфтява без да полагате много усилия за него.

Tерариумът е чудесен проект, ако имате малко време (да речем, 2-3 часа в зависимост от обширността на вашия дизайн) и искате да създадете цветно малко местообитание, подходящо за всяка масичка за кафе.

Започнете да създавате терариума на няколко слоя

За начало добавете тънък слой камъни на дъното на контейнера си (стремете се към около 1,5 инча). Това ще ви помогне да осигурите дренаж за вашите растения. След това добавете слой активен въглен. Това е системата за филтриране на вашия терариум, която поддържа водата на растенията прясна и предотвратява развитието на бактерии.

Как да си направите терариум удома

За тези от нас, които мечтаят за буйна, зелена градина, но нямат място, терариумът може да бъде доста прилична алтернатива. Плюс това, ...

За третия слой поставете малко почва върху активния въглен. Повечето видове ще работят, но ако работите със сукуленти и кактуси, ще искате да се придържате към почвен тип, предназначен за тези видове растения. Докато изграждате този слой, не забравяйте да добавите достатъчно почва, за да побере корените на вашето растение (дори можете да оформите дупка, докато работите). Почвеният слой трябва да е по-дебел от предишните два, като и трите се добавят на около една трета от височината на вашия терариум. Уверете се, че е добре опакован и без въздушни джобове.

Стандартната  почва за саксии ще работи перфектно, стига да е с високо съдържание на органични вещества. Ако не сте сигурни, не се колебайте да използвате една от многото почви, разработени специално за терариумни приложения.

Добавете вашите растения

Сега е време за най-важната стъпка: поставяне на вашите растения в терариума. След като ги извадите от контейнерите им, изтрийте излишната почва от корените. Поставете първо най-големите растения във вътрешността на терариума, като стигнете до най-малкото по размер - използвайте пинсетите си или набор от клечки, за да поставите тези малки растения точно така. Тези инструменти са полезни и ако вашият съд има дълъг, тесен отвор.

Поставете всяко растение в дупките, които сте образували в почвата, и леко ги покрийте с пръст. Когато сте готови, всичко, което остава да направите, е да добавите малко декоративни камъни, за да завършите вашия мини градински пейзаж.

Растенията, които може да ви пазят от вируси у дома

В условията на пандемия от коронавирус всички търсим допълнителни начини да защитим себе си и близките си от инфекция. Някои обикновени...

Персонализирайте терариума си с предмети,  като пластмасови фигурки, декоративен мъх или дори някои намерени предмети.

Как да поддържате своя терариум?

Ако имате затворен терариум, давайте му ежедневно вода с бутилка за пръскане. За отворените поливайте веднъж седмично - насочете се към влажна или леко влажна почва, не напълно наситена.

Докато вашите растения растат, може да откриете, че трябва да ги подрязвате от време на време. Не отлагайте това за неопределено време - премахването на мъртвия растеж може да предотврати гниене и да поддържа растенията ви (и терариума) да изглеждат жизнени за дълго време напред.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com