Социалните мрежи ни правят злобни и завистливи

2039
Социалните мрежи ни правят злобни и завистливи
Снимка: iStock

Все по-голяма популярност добива тезата, че споделянето на информация в социалните мрежи ни прави по-злобни и по-завистливи. Много хора също така считат, че подобни споделяния ни правят и неадекватни. Същата информация гласи и допитване в социологическо изследване.

Социологическото изследване е проведено от благотворителната организация Scope и то показва, че комуникирането в социалните мрежи е накарала около една трета от анкетираните да се чувстват неприятно и самотни.

Този тип общуване е доста актуален в наши дни. И със сигурност на много хора им помага по много начини. Но безспорно има и своите негативни влияния сред голяма част от хората.

В същото това време близо половината от участниците в споменатото проучване са споделили, че са започнали да се чувстват по-непривлекателни, след като са разгледали повече снимки в социалните мрежи.

Как социалните мрежи застрашават здравето ни?

Също така повечето от анкетираните са си признали, че са развили вече доста силна зависимост от социалните мрежи. Твърдят още, че биха се радвали, ако успеят да си наложат да ги използват колкото се може по-рядко.

Изследването сочи още, че повечето от хората, които имат профил в социална мрежа се дразнят на съобщения в по-емоционален план или такива, които са прекалено лични. Не се харесват също така и многото на брой публикации, с които се отправят пожелания за Добро утро или Спокойна вечер. Подобни пожелания се определят като еквивалент на психо-тероризъм.

Хората губят доста от своето време, като го прекарват в интернет. Това почти във всички случаи води до по-лесна раздразнителност, чувство на злоба и спадане на самочувствието. Ако и вие имате тези проблеми, трябва сами да се спрете и да си намерите начин да си вземете почивка или да ограничите времето, което прекарвате в интернет. Това е официалният извод, направен от изследователите от Scope.

7 неща, които НИКОГА да не споделяме в социалните мрежи

След като се появиха различните социални мрежи, постепенно се появи и зависимостта от тях. Психолозите обособиха този особен тип зависимост като отделен термин, който се различава от термина за зависимост от интернет.

Червената лампа на тревогата светва в онзи момент, в който сърфиращият в мрежата започне да губи представа за това къде е границата между виртуалното и реалното общуване. С други думи, човекът започва да живее в интернет.

Зависимостта вече е очевидна, когато виртуалните приятели са се превърнали в по-ценни от реалните.

Отказването от виртуалното съществуване често помага само силен емоционален трус, предизвикан от печално или радостно събитие. Може да е причинен например от заболяване на близък човек, напускане на интимния партньор или бременност в семейството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-разтърсващата притча за прошката
Най-разтърсващата притча за прошката

Живял един човек. Животът му бил обикновен, като на всички хора – в него имало и хубаво, и лошо. Дошъл последният му час и човекът напуснал...