Стайните растения у дома убиват стреса

863
Стайните растения у дома убиват стреса
Снимка: iStock

Във времена, които стават все по-забързани, копнеем за малко релаксация. След напрегнат работен ден, вашият собствен дом предлага убежище, за да се възстановите от стреса на ежедневието. Тук стайните растения изиграват важна роля.

Стайните растения превръщат стерилните стаи в места, в които си струва да живеете, защото с тях внасяте природата и по този начин частица естественост в къщата. Те са тези, които правят всекидневната ви уютна и превръщат банята ви в оазис на релакс. Позволява ви да се успокоите в спалнята и превръщате кухнята си в място, където готвенето е повече от скучна работа. Но защо е така?

Прекарваме по-голямата част от деня на закрито, заобикаляйки себе се с „мъртви“ неща. Растенията, от друга страна, са живи същества и ние ги възприемаме като такива. В резултат на това те имат стимулиращ ефект върху ума ни и автоматично се чувстваме по-живи. Освен това зелените съквартиранти изискват нашето внимание, тъй като не биха могли да оцелеят без нашите грижи. При поливане, торене и презасаждане можем да изключим и да се фокусираме.

Саксийни цветя, които са лесни за отглеждане

Нашите зелени убийци на стреса

Не мислите ли така? Дългосрочно проучване от Великобритания проследява 10 000 души в продължение на над 18 години и показва, че хората, които живеят в зелена среда, са по-щастливи! И ако все още имате съмнения, просто опитайте сами – изберете някои стайни растения, които ви подхождат и им подарете приятен дом. През следващите месеци ще откриете, че вече не искате да сте без новите си зелени приятели.

Стайните растения могат да ви помогнат при стрес

Само гледането на стайни растения ни отпуска, както установиха учени от Харвардския университет. Ако оставим погледа си да се лута и той се задържа върху някои зелени листа тук-там, е доказано, че успокоява ума ни. Предполага се, че освен всичко друго, роля играе зеленият цвят. Има успокояващ ефект и е полезен за очите ни, които трябва да работят най-добре през целия ден.

Ефектът на растенията срещу стреса може да се засили. Хормоните на щастието също се отделят, когато се грижите за вашите растения. 

Ето защо стайните растения са зелена утеха за нас

Някои дни просто тежат върху умовете ни. Хубаво е да знаем, че у дома ни чака някой, който може да ни развесели. Не говорим за членовете на вашето семейство - дори ако те със сигурност биха искали да поемат тази работа. Имаме предвид вашите зелени съквартиранти, защото те могат да направят повече за вас, отколкото си мислите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com