Стоматолог посочи колко често трябва да сменяме четката си за зъби

1785
Стоматолог посочи колко често трябва да сменяме четката си за зъби
Снимка: iStock

Миенето на зъбите е в основата на поддържането на орална хигиена, на която повечето от нас са научени от ранна възраст. 
Честотата и техниката на миене на зъбите и изборът на подходяща паста за зъби не са единствените въпроси, които трябва да занимават мислите ни по време на ежедневните хигиенни дейности. 

Не по-малко важна е грижата за самата четка за зъби. Оказва се, че е лесно да се допуснат грешки, поради които тя се превръща в развъдник на бактерии. Тяхното присъствие може да доведе не само до лош дъх, но и до редица много по-сериозни състояния. Научете как правилно да се грижите за четката си за зъби: при какви условия да я съхранявате и колко често да я сменяте.

Колко често трябва да сменяме четката си за зъби?

На пръв поглед тя изглежда добре, така че не виждате необходимост да си купите нова. Изчислено е, че сменяме четката си за зъби веднъж или два пъти годишно. Това обаче е твърде рядко. Струва си да осъзнаете, че не всичко може да се види с просто око! 

Както всеки предмет, четката за зъби подлежи на износване. Косъмчетата се огъват и деформират, което намалява ефективността на четкането. Освен това тя се превръща в идеална среда за развитието на опасни за здравето микроби. Четката за зъби трябва да се сменя поне веднъж на два или три месеца.

Това е нещо, което трябва да имате предвид: Ако наскоро сте се борили с инфекция на гърлото, респираторно заболяване или херпес, четката за зъби трябва да се смени веднага щом неприятните симптоми изчезнат. 
Това е така, защото вредните бактерии могат да се заселят по косъмчетата и по този начин отново да навлязат в устата. Вземете това под внимание, особено ако се борите с повтарящи се инфекции.

Как да поддържам хигиената на четката си за зъби ежедневно?

Преди да я използвате, е добре да я изплакнете със силна струя топла вода, за да отстраните всичкия прах. Най-важното обаче е да третирате правилно четката си за зъби, след като приключите с използването ѝ. 
Пастата за зъби и остатъците от храна трябва да бъдат старателно отстранени. Изплакнете я цялата, не само косъмчетата, но и дръжката.

Почиствайте четките си за зъби ТАКА, за да ги предпазите от микроби

Четката за зъби трябва да бъде поставена вертикално с косъмчетата нагоре, за да може да изсъхне свободно. Това ще намали развитието на бактерии, гъбички и плесени. Тя не трябва да влиза в контакт с принадлежностите на други членове на домакинството. 
Вземането на четка за зъби назаем също не е приемливо. Четката за зъби е личен предмет и споделянето ѝ (дори от време на време) насърчава заразяването с кариес.

От хигиенни съображения е препоръчително четката за зъби да се потапя във вряла вода или да се изплаква от време на време с вода за уста, съдържаща алкохол.
В никакъв случай не трябва да се използва четка за зъби, която е паднала на пода в банята! Ако това се случи, най-добре е да се изхвърли.

Домашна дезинфекция за вашата четка за зъби

Въпреки че водата за уста или врялата вода работят много добре, струва си да знаете една проста рецепта за отвара, която ще ви помогне да поддържате четката си за зъби чиста. 

Смесете оцет и вода в съотношение 1:1 в чаша, след което добавете две супени лъжици сода за хляб. Накиснете четката си за зъби в тази отвара за 20-30 минути. 

Вместо сода за хляб можете да използвате обикновена готварска сол, която е известна с антибактериалните си свойства. Струва си също така да изпробвате добавянето на няколко капки етерично масло, например мента или евкалипт. Те имат дезинфекциращо действие и също така оставят освежаващ аромат върху влакната.

Стоматолог: ето колко често трябва да се сменя четката за зъби

Мръсната четка за зъби е опасна за здравето

Редовното миене на зъбите служи за неутрализиране на действието на микроорганизмите, колонизиращи устната кухина. Тяхното присъствие насърчава образуването на плака, която от своя страна води до кариес. Затова, ако не се погрижите да почистите самата четка за зъби, тези бактерии ще се върнат в устата ви при следващото миене.

Условията в банята също трябва да се вземат под внимание. Топлината и влажността създават условия за развитие на гъбички, бактерии и плесени. 
Освен това четките за зъби често се съхраняват в близост до мивки и тоалетни, които също успешно могат да се причислят към местообитанията на застрашаващите здравето микроорганизми. Самото пускане на водата при незатворена клапа разнася мръсотията от тоалетната чиния направо в цялата баня.

Какви са последиците от мръсната и лошо съхранявана четка за зъби? 

На първо място трябва да се обърне внимание на лошия дъх и заболяванията на зъбите и венците. Честите посещения при зъболекаря не са приятни, затова се опитайте да направите всичко възможно, за да избегнете болезнените и често скъпоструващи процедури.

Някои бактерии са в състояние да навлязат в кръвообращението през увредените лигавици, които обикновено съпътстват гингивита. Това, от своя страна, може да доведе до опасно възпаление, което атакува костите и костния мозък и дори сърдечносъдовата система. 
Въпреки че звучи изненадващо, липсата на подходяща хигиена на устната кухина и четката за зъби може да доведе до инфекции на белите дробове и пикочните пътища, както и до гъбични инфекции в устната кухина и стомашно-чревния тракт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com