Стоматолог: ето колко често трябва да се сменя четката за зъби

8641
Стоматолог: ето колко често трябва да се сменя четката за зъби
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Знаете колко важна е хигиената за оралното здраве, използването на подходящата за индивидуалните ви нужди паста за зъби и вода за уста, както и профилактичните прегледи всяка година при стоматолога ви. Поздравяваме ви. Обаче пропускате нещо – че четката за зъби също трябва да се сменя при това много по-често, отколкото обикновено го правите. Проучване по темата сред потребителите показва, че повечето от тях дават грешен отговор на въпроса колко често трябва да се сменя четката за зъби, сочейки период от 6 месеца до година. Реално четката за зъби трябва да се сменя много по-често. Вижте мнението на стоматолозите и техните препоръки по темата.

Колко често трябва да се сменя четката за зъби според денталните лекари

Стоматолозите споделят, че прекалено дългата употреба на една и съща четка за зъби може да причини повече вреди на зъбите и венците, отколкото ако изобщо пропуснете хигиената. Те споделят и своя пропуск по темата – често обясняват на пациентите си с какви движения и колко често да мият зъбите си, както и каква вода за уста или конци да включат в ежедневната си орална грижа, но масово пропускат да запознаят пациентите си колко често трябва да се сменя четката за зъби. И че това следва да се случва няколко пъти в годината според това каква четка се използва.

Колко често трябва да се сменя четката за зъби, ако не е електрическа?

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) категорично сочат, че четката за зъби трябва да се сменя на всеки три до четири месеца. След около тримесечна употреба космите на четката за зъби се износват, не могат да почистят добре плаката, което води до увеличаване на риска от кариес и заболявания на венците,  или дори се натрупват бактерии, които могат да причинят сериозни вреди на оралното здраве. Дори да не е видимо, че косъмчетата са захабени и да не успеете да познаете, че четката е за смяна, преминете ли 3-месечния срок за употреба, просто я хвърлете, дори да ви изглежда в отлично състояние.

ОЩЕ: На колко време се сменя четката за зъби - не преминавайте този срок!

Колко често трябва да се сменя четката за зъби, ако е електрическа?

Стоматолозите подчертават, че главата на електрическата четка за зъби трябва да се сменя по-често от ръчната четка, като причината за това се корени в самите косъмчета на електрическата четка – по-къси са, по-бързо се износват и това налага една идея по-честа смяна. Докато ръчните може да се използват около 4 месеца максимално, то главите на електрическите четки трябва да се сменят на всеки 3 месеца, а понякога и по-често, ако забележите, че косъмчетата не изглеждат в идеална форма.

За какво още да внимавате, когато говорим за четките за зъби?

  • Внимавайте при избора на четка за зъби. Тя трябва да е съобразена с венците ви, проблемите в устната кухина и индивидуалните ви нужди и особености. Стоматологът може да ви помогне в избора.
  • Внимавайте как и къде съхранявате четката си за зъби. Тя не трябва да е във влажна среда, където има риск от образуване на плесен и мухъл, не трябва да се докосва до други четки за зъби, за да не се разпространяват бактерии от човек на човек в домакинството чрез контакта на четките за зъби.
  • Не съхранявайте четката затворена в несесера за баня например, за да не мухляса. Тя трябва да изсъхне права в чашата за четки, а не да бъде прибрана в кутията си мокра.
  • Не почиствайте четката със сапун или с дезинфектант, считайки че така ще се избавите от микробите по нея. Просто я сменяйте по-често.

Източник: Chaskadentist

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com