Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

7801
Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя
Снимка: Pixabay

Свети Тодор е от светците, чийто образ съдържа множество черти, които отвеждат към езически вярвания и практики. Тодоровден е винаги в събота, през 2024 г. – 23 март, а този ден е смятан за ден на мъртвите.

В изографисването на средновековните църкви светците конници се изписват в ниската част, защото те пазят връзката с предците и земята. В народните представи Свети Тодор е конник. Повечето фразеологизми го регистрират именно като такъв – "Дядо Тудур идва с белия си кон и обикаля нощно време селото", "Свети Тудур е каракончо и ходи на бял кон през Тудурица", "Дядо Тудур е овампирчен и гази с белия си кон тия, дето работят през Тудурица".

Още: Песи понеделник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Наименованията на дните от Тодоровата неделя се определят от обичаите, извършвани на тях, както и от народните вярвания за всеки един ден от седмицата. На Чист понеделник традицията повелява жените да измият всички блажни съдове с гореща вода. Обикновено перат и чистят вкъщи. Събраната смет изхвърлят на улицата заедно с водата, защото се вярва, че така се изхвърлят бълхите от дома. Този ден приготвят храна за цялата седмица поради забраната да се готви през останалите дни.

Сух или черен вторник

Вторникът, определян още като лош, черен, сух, глух, усовски, се смята за най-лошия от всички вторници през годината. Видният етнограф и фолклорист Д. Маринов помества обяснение, че народната етимология извежда названието усовски от усов–лош дух, който суши краката на добитъка. На този ден според традицията се взема трикрако столче, на което единия крак се намазва с лой, увива се в парцали и се връзва с червен конец, като се пожелава да изсъхне крака на стола, а не на добитъка. Това се прави заради демона усо̀в, който "изсушавал" ― краката на домашните животни. Празнува се в чест на болестта устрел (или усов).

Някъде наричат деня Сух вторник, защото от него започва сушата. За предпазване от болестите и от сушата на този ден стопанките месят питка, прекадяват я и раздават на съседите. Вярва се, че този ден е "началникът на сушата, затова се почита и против суша – на много места в страната през този вторник се меси обреден хляб, който се разчупва на дръвника и с него се канят дъждовните облаци. Залък от него се хвърля на покрива за облаците, друг се отнася на нивата, а трети се хвърля в реката за дъгата, за която се вярва, че пие вода от там. Останалата част се изяжда стоешком при стожера на хармана. Не се работи, защото всяка работа, започната в този ден, ще се провали. Вярва се, че Черен вторник е предводител, началник на всички вторници в годината. Който се е родил в този ден, е без късмет.

Още: Великденски пости 2024 г., ето какво трябва да знаем

Тодоровата неделя е не само момент на празненство и почит към светеца Свети Тодор, но и време, през което българите споделят своите вярвания и обичаи, носещи древна мъдрост и магия. От Чистия понеделник, през Сухия вторник и до всеки един ден от седмицата, тези обичаи и поверия обединяват хората, прославяйки тяхната история и култура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com