Сутрешният чай се оказа най-полезен след елементарен трик

12169
Сутрешният чай се оказа най-полезен след елементарен трик
Снимка: iStock/Guliver

Чаят се счита за една от най-популярните напитки по целия свят. Полезните му свойства са известни от хилядолетия, но не всеки знае за начините за получаване на максимални ползи за здравето от него.

Зеленият и черният чай се смятат за еднакво полезни. Съществува обаче и друг вид тази напитка, която също има цял набор от полезни свойства.

Според органичните факти говорим за бял чай. Експертите говориха за ползите от редовната му употреба, които могат да допринесат за дълголетие.

Антиоксидантен потенциал

Наличието на свободни радикали в организма е причина за увреждане и неправилно функциониране на тялото. Белият чай съдържа полифеноли, които помагат за неутрализирането на свободните радикали. Едно проучване предполага, че този чай може да засили антиоксидантните ползи за цялото тяло.

Ефект против стареене

В допълнение, свободните радикали допринасят за ускоряване на процеса на стареене, заедно с това възникват и други свързани проблеми. Белият чай със своите антиоксидантни свойства може да намали риска от преждевременно стареене, както и видимите признаци на стареене.

Противоракови свойства

Как да свалим температурата без хапчета

При настинка и грип един от най-често срещани симптоми е високата температура. Макар че може да се появи и самостоятелна поради някаква...

Според скорошно проучване, екстрактът от бял чай ускорява смъртта на раковите клетки в белите дробове. Учените са заявили, че тази напитка може да има противораков ефект. Необходими са обаче и по-обширни проучвания, за да се потвърдят тези ефекти.

Грижа за диабета

Пиенето на бял чай може да облекчи симптомите на диабет като прекомерна жажда (полидипсия), намалени нива на глюкоза в плазмата и повишена секреция на инсулин. Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези факти на 100%, предварителните резултати вече са обещаващи.

Подобряване на здравето на сърцето

Флавоноидите, открити в различни храни, включително в белия чай, плодовете и зеленчуците, са свързани с намален риск от много сърдечно-съдови заболявания. Смята се, че флавоноидите също помагат за понижаване на кръвното налягане.

Напитката, която гастроентеролозите пият всеки ден

Въпреки че консумацията на вода се счита за един от най-добрите начини за предотвратяване на дехидратация и поддържане на цялостното зд...

Полезните свойства на чая могат да бъдат увеличени с добавката само на една подправка. Според OrganicFacts една от най-старите подправки, шафранът, може да помогне да се подобрят полезните свойства на чая. Подправката се получава от цветята на шафрановия минзухар (Crocus sativus), за който се смята, че е роден в Близкия изток.

Днес подправката се отглежда в Иран, Индия и Гърция и тъй като се събира на ръка, тя се смята за една от най-скъпите в света. Шафранът е известен не само със своя отличителен и мек вкус, но и с редица ползи за здравето.

Според учените подправките могат да повлияят на хормоналния баланс, който, от слвоя страна, влияе на настроението. Сутрешната чаша чай с добавен шафран ще помогне за стабилизиране на състоянието от началото на деня.

Освен това, шафрановият чай има антиоксидантно и противораково действие. Антоцианините и каротеноидите като кроцетини в тази подправка могат да неутрализират свободните радикали, които могат да намалят хроничното възпаление в организма, включително ревматоиден артрит и коронарна артериална болест.

Няколко проучвания показват, че тази напитка може също така да понижи кръвното налягане, нивата на триглицеридите и холестерола в кръвта, което допълнително предпазва от атеросклероза и инфаркти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Как да запазите лимоните свежи за по-дълго време?

Ето няколко идеи как може да се използва стар козунак!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com