Съвети: Кое сирене да изберем за любимото си вино

10695
Съвети: Кое сирене да изберем за любимото си вино
Снимка: Oldiefan / Pixabay

Виното е една от любимите напитки на хората по цял свят. Ако и на вас ви е любима, то сигурно я предпочитате за своите домашни партита. Виното обаче си отива и с подходящите сирена. Всъщност всяко вино си има и „своето“ сирене. В следващите редове ще посочим и кои са идеалните „придружители“ за виното ви.

Синьо сирене

То може да бъде приготвено от краве, овче или козе мляко. При процеса на зреене се добавят благородни плесени – сини или зелени. Те придават неповторимия им вкус. С времето сирената засилват аромата и вкуса си, така че при консумация е добре да знаете възрастта на сиренето.

Този вид сирене се комбинира с десертни вина, които са по-слаби и чудесно балансират острия вкус. Такива вина са порто, шира и някои видове розе. Може да си подхожда добре и с калифорнийското каберне, както и каберне совиньон и совиньон блан. Ако сиренето обаче е много остро, то на последните може да се развали вкуса. Затова е добре да заложите на червените вина. 

Ако всеки ден ядете СИРЕНЕ, с тялото ви ще се случи ето ТОВА!

Сиренето е една от онези храни, които задължително присъстват на трапезите ни. Независимо от това, че е любимо, добре е да знаете как в...

Сирене „Бри“

То се прави от сурово пастьоризирано краве мляко. Има френски произход, както подсказва и името му. То е с мека и кремообразна текстура и с тънка ядлива обвивка. Често този вид сирена се подправят с различни билки, маслини или чесън. Хубаво е да се консумира в пика му на зрялост, за да се усетят всички вкусове.

За това вино са подходящи всички видове пенливи и леко газирани вина. Препоръчителни са сортовете от Франция, Испания или Калифорния.

Моцарела

Прясното сирене се прави от биволско мляко, но напоследък се използва и краве. Среща се в разнообразни форми, но най-честата е овална мека форма. Подходящо е за салати, които съдържат домати и маслини, каквато е и „Капрезе“. Босилекът като добавка придава още по-наситен вкус. Характеризира се с кремообразна, фина и мека текстура, с минимално солен вкус.

Препоръчителни са сухи вина, като от региона на Лоара, Франция, както и совиньон блан. Можете да полеете сиренето с мед, преди да го сервирате за любителите на сладко-солените вкусове.

Кое сирене е подходящо за виното, което пием?

Всички знаем колко изтънчена напитка е виното и че е харесвано от много хора. Ако го предпочитате и вие, особено при събирания със семе...

Пармезан

То се прави от обезмаслено краве мляко или почти обезмаслено. То се характеризира със сухота и трудност при дъвчене, ако се хапва на големи резени. Затова и в кулинарията се използва настъргано. Има силен и остър вкус.

Съчетава се добре със сладки вина от района на Токсана, Италия. Брунело ди Монталчино се нужда е около 10 години и обикновено е доста скъпо. Въпреки всичко си струна комбинацията между него и пармезана.

Пекорино

Това е италианско сирене и особеното при него е, че се прави от овче мляко. Отлежаването и узряването на сиренето е труден процес, но определено чакането си струва. Вкусът на този вид сирене е неповторим!

Сиренето се съчетава с червени вина, които имат висок процент на алкохол. Самото сирене допуска и по-наситени вина със силен вкус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com