Тайната на рибарите: Ето как се чисти чернокоп

14424
Тайната на рибарите: Ето как се чисти чернокоп
Снимка: БГНЕС

Знаете ли, че всеки рибар има свое тайно късметлийско кътче от морската шир, в което уловът е щедър? Рибарите крият и други тайни – как се почиства и приготвя рибата, че да ни бъде лесно и да се насладим на вкуса. 

Що за риба е чернокопът?

Освен как се чисти чернокоп разбрахме, че всъщност той и лефтерът са една и съща риба, но името е различно в зависимост от големината и теглото. Малките рибки, чието тегло не надхвърля 200 грама, наричаме чернокоп, а порасналите над това тегло – лефтер. Риба с ценни хранителни и вкусови качества, чернокопът е сред най-хващаните в Черно море, а цената му се запазва висока, поради което е добре да знаете, че се съхранява незабавно върху лед или се замразява, за да не се развали и да достигне пресен до пазара и на масата ни. Като една от най-скъпите и вкусни риби, чернокопът е важен както за промишления, така и за спортния риболов. Ако все пак следва да посочим недостатък, това  е трудното му почистване.

Как се чисти чернокоп бързо?

Никой не обича да чисти риба и това е разбираемо, като се има предвид, че не е нито приятно, нито лесно занимание. За да приготвите вкусна прясна риба за семейството и приятелите обаче се нуждаете от хитър трик, с който с няколко простички движения да сте изчистили рибата и да ви остане време за приготвяне на вкусно меню с рибка на масата. Най-любопитното е, че чернокопът не се нуждае дори от нож за почистване, пръстите ви за напълно достатъчни, ако знаете как се чисти чернокоп.

Как да премахнем неприятната миризма на риба?

За да изчистите чернокопа за броени секунди, хванете го под главата – в областта на хрилете и под хрилните капаци и дръпнете в посока опашния плавник. Вътрешностите, които се опитвате за премахнете, ще излезнат за секунди именно с тази лесна стъпка и едно движение на ръката. Някои потребители определят този метод като неподходящ толкова за чернокоп, колкото за сафрид, но тъй като рибарите споделят своите тайни за почистване на тази риба, доверяваме им се и използваме лесната техника и за чернокопа. Те подчертават и че най-вкусен е чепнокопът върху скарата особено с дългите летни вечери на открито с приятели, когато барбекюто в двора е чудесен начин за прекарване на времето.

Ползи от консумацията на чернокоп

Чернокопът се счита за една от най-вкусните рибки по родното Черноморие, но само в това ли се изразяват ползите му? Чернокопът е богат на витамин А, който се грижи за здравето на очите, витамин Д, който е изключително ценен за здравето на костите и зъбите, витамин Е, който е мощен антиоксидант за борбата със свободните радикали, омега 3 и омега 6 мастни киселини. Превъзходните вкусови качества, съчетани с богатото съдържание на витамини и минерали, правят тази великолепна риба една от най-предпочитаните у нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Гордън Рамзи открива най-високия ресторант в Лондон

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com